pindaset

Schelpen... Floris Meydam liet zich voor zijn pindasetje waarschijnlijk inspireren door schelpen. Die mogen in de nieuwe collectie natuurlijk niet ontbreken. Lees verder:

schelpen2
Backer_Granida

Weg met de Verzamelbeurs!

Mijn punt is: moeten we niet wat terug? Met zijn duizenden over een verzamelbeurs struinen om nog meer overbodige schatten aan onze collectie toe te voegen? Terug met zijn allen naar de schelp! Weg met alle kopjes, schalen, bekers en al het andere bezit. Voortaan draagt ieder zijn eigen schelpje met zich mee om uit te eten en te drinken. Door Gods eigen hand gemaakt, daar kan geen Wedgwood tegenop. Weg met de verzamelbeurs! We worden gelukkig!

schelpen
btn vooruit
Om naar de volgende pagina te gaan, klik op de pijl rechts
btn home
achteruit
parelmoer

Imposante verzameling

Ik heb al meteen een begin gemaakt. Je kunt namelijk prachtige schelpen vinden voor weinig geld op zo’n beurs. Ik moet mijn slag slaan voordat ik navolgers krijg. Straks wil iedereen schelpen en dat drijft de prijs op.

In één weekend tijd bracht ik al een imposante verzameling bijeen. Leve de schelp! We gaan tijden van eenvoud en geluk tegemoet!




Jacob Adriaensz Backer:
'Granida en Daifilo'
Hermitage,
Sint Petersburg

Meydam_bootjes
schelp

Den sculp

De rijke en machtige prinses Granida raakt op gegeven moment ook verdwaald. Ze komt terecht in een idyllisch landschap waar eenvoudige herders hun schaapjes hoeden. Ze heeft dorst en vraagt aan herder Daifilo om wat water. Hij leidt haar naar een bron en schenkt haar het water uit een schelp. De prinses is verbluft. Ze is niet alleen op slag tot over haar oren verliefd; ze ziet ook in dat al haar schatten niet veel voorstellen.
Ze bekijkt de schelp die ze nog steeds vast heeft en zegt:

Wat handt heeft oyt haer soo vernuftich mercken laten
Dat sij, bootseerende de conincklijcke vaten
Vormde ‘t gewrochte goudt in aerdiger manier
Als de natuir den sculp, daer ick uit dranck alhier?

Het is geen raar taaltje dat de prinses spreekt, het is gewoon Amsterdams, maar dan uit de 17e eeuw. In modern Nederlands zou het ongeveer dit betekenen:

Welke hand heeft zich ooit zo vaardig getoond
dat hij, bij het vervaardigen van het vorstelijk drinkgerei
het bewerkte goud eleganter modelleerde
dan de natuur het de schelp deed, waaruit ik hier dronk.

(hertaling Henk Duits)

Afgelopen zaterdag bezocht ik de verzamelbeurs in de Utrechtse Jaarbeurs, ‘de grootste in Europa’. Honderden kraampjes met de meest uiteenlopende en uitzinnige verzamelobjecten. Uiteraard hield ik me dáár op waar de serviezen stonden uitgestald. Eerdere edities van dit evenement ben ik wel eens met een ontevreden snuit uitgelopen, maar nu was het aanbod divers en ruim. Zo divers en zo ruim dat ik me zorgen begon te maken. Niet over mijn portemonee, maar over de mensheid. Zijn we wel op de goede weg? Of zijn we zoekend naar nog meer en nog mooiere objecten verdwaald? Ik moest terugdenken aan een passage uit P.C. Hoofts muzikale spel Granida.

Van overdaad naar eenvoud!

overpeinzingen na een dagje Verzamelbeurs




5 mei 2011
pagina 2

laatste editie

serviezendomein.nl

eerdere edities

alle onderwerpen

overzicht serviezen

tijdbalk

serviesverhalen

collectie

wij zoeken

een link naar

reacties

home

 

Hier wordt de inhoud voor id "wrapper" weergegeven