Fris, Edam:
'Jubilant'
W.H. de Vries
1958

Verzamelaarsportret: Eef en Thea de Hilster

Je dochter studeert aan de Landbouw Universiteit in Wageningen. Voor een stage reist ze naar het verre Benim in Afrika. Ze doet daar een wel heel bijzondere vondst. Het heeft niets met haar studie te maken en het is ook geen tribale kunst. Ze vindt daar een jaren zestig servies van Potterie de Driehoek uit Huizen. Precies dat servies dat je thuis hebt staan en al tijdenlang probeert aan te vullen. Dit overkwam Thea en Eef de Hilster. De eerste verbijstering maakte plaats voor inzicht. Niet alleen in de wonderlijkheid van ‘s werelds wegen, maar vooral dat je oud servies op ongebruikelijke plaatsen moet zoeken.
Lees verder:

Hier wordt de inhoud voor id "blokje49" weergegeven
Hier wordt de inhoud voor id "blokje48" weergegeven

Informatie gezocht

Het staat al jaren in de kast, maar wat voor servies is het eigenlijk? Wie is de ontwerper en wanneer heeft hij het gemaakt? Heeft u zo'n vraag of weet u juist alle antwoorden, lees dan de rubriek kent u dit servies?

Stuur uw vraag of geef uw antwoord via: info@serviezendomein.nl

 

btn vooruit
Om naar de volgende pagina te gaan, klik op de pijl rechts
btn home
achteruit

Cleopatra

Waarom heet dit servies nou toch 'Cleopatra'? Natuurlijk, de Egyptische invloeden zijn overduidelijk in het ontwerp aanwezig, maar toch, waarom 'Cleopatra'. Was het door de beroemde film 'Anthony and Cleopatra' van Joseph Mankiewicz, met Elisabeth Taylor en Richard Burton in de hoofdrollen? Nee, die kwam pas in 1963 uit, terwijl het servies al rond 1961 verscheen.
Lees verder:

Fris te Edam:
'Cleopatra'
W.H. de Vries
circa 1961

Cleopatra

Hilster

N.V. Keramische Industrie Fris


Gerrit Fris koopt als investering in 1943 de Kunstaardewerkfabriek De Volharding. Samen met zijn zoon Gerrit jr. neemt hij de leiding van het bedrijf op zich. Enige expertise met de aardewerkindustrie hebben vader en zoon niet, maar daar zitten ze niet mee. Ze benaderen Willem Hendrik de Vries, docent keramiek in Amsterdam, om als adviseur en ontwerper bij de frima in dienst te treden. Al laat het resultaat door de oorlogsjaren even op zich wachten, de heren hebben een excellente keuze gemaakt. De ontwerpen van De Vries maken Fris binnen enkele jaren tot speerpunt in de aardewerkindustrie.
Lees verder:


Eef en Thea de Hilster in hun magazijn.
foto: courtesy Eef de Hilster
Jubilant
Hier wordt de inhoud voor id "blokje14" weergegeven
Hier wordt de inhoud voor id "blokje13" weergegeven
In het aprilnummer van 'De vrouw en haar huis' uit 1958 lezen we dat op de Utrechtse Jaarbeurs de firma Con Amore een teakhouten servies, ‘Tectona’ genaamd, presenteerde. De houten slakom bewees al jaren zijn dienst in menig huishouden, dus waarom niet?
lees verder:
Fris_familie
Een teakhouten servies
Hier wordt de inhoud voor id "blokje10" weergegeven
Hier wordt de inhoud voor id "blok9" weergegeven
Fris, Edam:
borden en schalen van
'Edam'
W.H. de Vries
ca. 1950
Tectona

'Goed Wonen' special
Ze hadden het goede voor met de mensheid, de oprichters van Stichting Goed Wonen en ze geloofden in de maakbaarheid van de samenleving. Uiteindelijk zou het lukken - dachten ze - dat iedereen in een smaakvolle en praktisch ingerichte woonkamer zijn aardappeltjes zou eten van eerlijk en eenvoudig aardewerk. Het algeheel geluk zou zo een stuk naderbij komen. In 1946 is de Stichting een feit. Het eerste bulletin verschijnt in 1948.

Lees verder in het 'Goed Wonen' special:

serviezendomein.nl

nummer 4


 



11Juni 2011

laatste editie

serviezendomein.nl

eerdere edities

alle onderwerpen

overzicht serviezen

tijdbalk

serviesverhalen

collectie

wij zoeken

een link naar

reacties

home

Hier wordt de inhoud voor id "wrapper" weergegeven