Drents
Museum

Assen
Assen388

November 2011 werd het Drents Museum in Assen heropend. Architect Erick van Egeraat gaf de oude gebouwen een facelift en verrijkte het complex met een nieuwe ondergrondse vleugel. Het museum beschikt nu over een ideale ruimte voor grote tentoonstellingen zoals de onlangs afgesloten 'Gouden eeuw van China' en nu 'Vikingen!'.

Onlangs zijn we voor deze renovatie naar Assen gereist. Daargekomen wilden we toch eerst de herinrichting zien van de oude zalen met de collectie kunstnijverheid uit het begin van de vorige eeuw. Wij hoopten vooral op objecten van ontwerper Chris van der Hoef. Al stond zijn topservies '4300' niet uitgestald, we werden op onze wenken bediend. Schitterende vazen van de grootmeester en ook zijn verzilverde theeserviesje voor Gero kwamen we tegen. Al voor we de nieuwe zaal hadden betreden was onze reis naar Assen een succes. Een aanrader!

Wolter-servies
btn vooruit
btn home
btn achteruit
Beste mensen van serviezendomein,

Onlangs heb ik op een veiling een theeservies gekocht, waarvan ik jullie een foto
stuur. Ik denk dat het art deco stijl is. Omdat er ook een spoelkommetje bij is vermoed
ik dat het om een oud servies gaat (jaren '30-'40?). Helaas staat er geen merk onder zodat ik niet weet door welke fabriek het gemaakt is.
Zouden jullie mij kunnen helpen of een oproep op jullie site willen plaatsen?

Bij voorbaat dank , Martha uit Sneek

Kent u dit servies?
Met regelmaat krijgen wij vragen over de herkomst van serviesgoed. Lang niet altijd kunnen wij ze zelf beantwoorden. Misschien kunt u helpen?
Stuur dan uw informatie naar info@serviezendomein.nl
Lees meer:
reuzenborden
Angstdroom

Ze zijn er in soorten en maten: angstdromen. Geen verzamelaar ontkomt eraan. Vrij onschuldig zijn de varianten waarin een begeerd object aan je neus voorbij gaat. De veilingmeester zwaait met zijn hamer en roept met een duivelse glimlach: Dit kopje gaat naar die mijnheer! En hij wijst naar de persoon die achter je zit....
Veel benauwder zijn de dromen waarin je verzameling tot leven komt. Uit iedere kast laat het serviesgoed zich te pletter vallen. Je raakt onder de scherven bedolvenven en vlak voor het laatste bord je het zicht en het leven ontneemt wordt je gillend wakker.

De Amerikaanse kunstenaar Robert Therrien is vast serviesverzamelaar. Wie anders komt er op het idee om zo'n vervaarlijk uitvergrootte stapel borden te maken? Het werk staat in Museum De Pont in Tilburg. Mooi om te combineren als u voor 'Timetables' naar het Audax Textielmuseum afreist. Beide musea liggen op een steenworp afstand van elkaar.
Meeke_Diemen1achterkant van het servies van Meeke
Meeke_Diemen2
Oude brochure
onthult
prachtig serviesgoed
van
Koninklijke Goedewaagen


In het Audax Textielmuseum in Tilburg maakten we kennis met Jan Daan van Dam, oud medewerker van onder andere Museum Het Princessehof in Leeuwarden en tot voor kort conservator in het Rijksmuseum te Amsterdam. Samen met hem zijn we de vitrines langsgegaan en hebben we de schoonheid van het Nederlands servies- en tafelgoed bezongen.

We hielden even stil voor het servies Blue Sky van meesterontwerper Zweitse Landsheer bij de Koninklijke Goedewaagen . Jan Daan wist te vertellen dat ook al voor de Tweede Wereldoorlog bij Goedewaagen heel bijzonder serviesgoed is geproduceerd. Als bewijs stuurde hij ons kleurenkopie├źn toe van een brochure uit de jaren dertig. In het boekje troffen we afbeeldingen van prachtige Art Deco-serviezen.
Lees meer:
Breukelen
Goedewaagen
Hier wordt de inhoud voor id "blok9" weergegeven
Plazuid_Finlandia
Afbeelding uit een brochure van
Goedewaagen
uit jaren dertig

 

Finlandia

Februari 2011 viel ons oog op een serviesje van Plateelbakkerij Zuid-Holland, kortweg Plazuid genaamd. Het werd aangeboden op Marktplaats.

We kenden het servies niet en konden met geen mogelijkheid bedenken wie de ontwerper zou zijn geweest. Het model van de objecten verraadde de periode waarin ze gemaakt moeten zijn: die typische elegance van de jaren 50.
We besloten het serviesje te verwerven. Lees verder:

serviezendomein.nl

2012 nummer 2

  

 

 

 

 

 

 

laatste editie

serviezendomein.nl

archief

register

overzicht serviezen

tijdbalk

ontwerpers

producenten

kent u dit servies?

serviesverhalen

collectie

wij zoeken

een link naar

reacties

home

 

Hier wordt de inhoud voor id "wrapper" weergegeven