btn vooruit
om verder te lezen
klik op de pijl rechts
btn home
voor vorige edities
klik op de pijl links
btn achteruit

Bewegende beelden van de aardewerkindustrie

Reclamefilmpjes, documentaires, er bestaat een enorme hoeveelheid videomateriaal over de Nederlandse aardewerkindustrie en vaak zijn de filmpjes op internet te vinden. Wij hebben er een aantal uitgezocht.

Juweeltjes zitten er tussen, zoals een oud filmpje (in 3 delen) over de beroemde pottenbakker Chris Lanooy in zijn kleine atelier in de tuin. Verder natuurlijk inkijkjes in de aardewerk- en porseleinfabrieken, soms verhalend, soms bijna als een ballet.
Klik hier
Plateelbakkerij Zuid-Holland:
Theepotje (ca.1905 ?)
Chris van der Hoef
YouTube video over Chris Lanooij, voor informatie klik op het YouTube-icoon als de film speelt.
SenB


beeld

De vorige aflevering van serviezendomein stond nogal vol met woorden. Om dat te compenseren hebben we dit maal extra veel foto's opgenomen. Het toeval deed zich voor dat twee bijzonder fotogenieke theepotjes in de collectie konden worden opgenomen: de Larissa van Andries Copier en een jaren twintig exemplaar van Chris van der Hoef. Zie meer:
Colour Porcelain


Verfijnde vormgeving, met minimale middelen grote esthetische effecten bereiken, het is van oudsher waarin Japanse kunstenaars excelleren. Minimale kunst kan alleen bestaan bij de gratie van perfectie in ontwerp en in uitvoering.

Perfectie vinden we ook in het werk van het Nederlandse duo Scholten & Baijings. In Japan werd hun kwaliteit herkend en dat was de aanleiding om ze uit te nodigen voor een nieuwe reeks gebruiksvoorwerpen van Japans porselein.
Lees verder:

kom in poort
Hoef1
Larissa0472

SenB bekers
Hier wordt de inhoud voor id "blokje10" weergegeven
Hier wordt de inhoud voor id "blok9" weergegeven
1616 Arita:
'Colour Porcelain' (2012)
bekertjes van
Schollten en Baijings
Naar een strakkere vormgeving

Mosa behoort aan het begin van de jaren vijftig tot de avant garde met volledig ongedecoreerd porselein van met name ontwerper Edmond Bellefroid. De vormen van serviesgoed moesten voor zich spreken en hadden volgens Bellefroid helemaal geen decoratie nodig. Ronde en bolle vormen overheersen.

Vanaf begin jaren vijftig zien we in de ontwerpen van de koffie- en moccapotjes een geleidelijke verschuiving naar een strakkere vormgeving. Bolle buikjes worden uitgerekt tot strakke basisvormen als cilinder en kegel. Lees meer:
Mosa-vergelijk-1

serviezendomein 2013 nr. 3

foto's, video's, Mosa en Scholten & Baijings

  

laatste editie

serviezendomein.nl

archief

register

overzicht serviezen

tijdbalk

ontwerpers

producenten

kent u dit servies?

serviesverhalen

collectie

wij zoeken

een link naar

reacties

home

 

Hier wordt de inhoud voor id "wrapper" weergegeven