Coco en de wonderkamers

Het Gemeentemuseum in Den Haag heeft een flinke voorsprong op alle andere musea en dat dankt het aan architect Berlage. Zijn ontwerp voor het complex (geopend in 1935) is van uitzonderlijke schoonheid en doet onverminderd modern aan. Wanneer je aankomt en de gebouwen ziet aan de overzijde van de vijvers dan gebeurt er iets met je. Lees verder:

Marcel Wanders

Hij studeerde in 1988 cum laude af aan de kunstacademie in Arnhem. In 25 jaar groeide hij uit tot een van onze belangrijkste vormggevers. Zijn ontwerpen vind je in alle winkels voor eigentijds design, in prestigieuze hotel lobbies én - hoog in de wolken - in de luchtvloot van KLM: Marcel Wanders. Het Stedelijk Museum Amsterdam heeft de benedenzaal vrijgemaakt voor een grote overzichtstentoonstelling van zijn werk:
Marcel Wanders: Pinned Up
.
Lees verder:

btn vooruit

btn home
achteruit
Open-werk
VMA-154
Wanders-018

Theo Colenbrander:
vaas en decoratie
foto courtesy Drents Museum Assen

Van 25 maart tot 28 september in het Drents Museum in Assen de tentoonstelling:

Theo Colenbrander
Dutch design avant la lettre

Theo Colenbrander (1841 - 1930) was zijn tijd ver vooruit. De vormen van zijn plateel en de grillige en fel gekleurde patronen waarmee hij dit liet beschilderen doen nog altijd heftig aan. Hij was bijzonder veelzijdig. Naast keramiek ontwierp hij patronen voor vloerkleden en stoffen, maakte grafisch werk en was actief als architect. Zijn creatiedrift en de omvang van zijn oeuvre doen denken aan dat van hedendaagse ontwerpers als Wanders, Jongerius en Eek.
Art-Decobeurs-2
Chocoladebeker op schotel van
de Arnhemsche Fayencefabriek
gezien bij Nico van Eijk op de Art Deco Beurs
Een van de Wonderkamers in
het Gemeentemuseum Den Haag

Art Deco Beurs 2014

Donderdag 30 januari om 3 uur openden de deuren van de Grote Kerk in Den Haag en stroomde het wachtende publiek naar binnen voor de Nationale Art Deco Beurs 2014. Vrijwel alles wat wordt aangeboden is zeldzaam en... wie het eerst komt, het eerst maalt.
De kwantiteit van het aantal stands lag dit jaar misschien iets lager, maar kwaliteit en schoonheid was er volop. Lees verder:VMA, de crisis voorbij?
Al een aantal jaren heeft de Vereniging voor Maastrichts Aardewerk het moeilijk. Het aantal leden daalt gestaag en ook haar beurzen worden minder goed bezocht. Na een tijd waarin nauwelijks werving nodig was moeten bestuur en leden aan de bak. Op Marktplaats verschijnen advertenties en de leden krijgen posters toegestuurd om de beurzen kenbaar te maken aan het grote publiek. Lees verder:


Gemeentemuseum-2014-111
Object
Object and Raw Rotterdam editie 2014

In de enorme hal van Rem Koolhaas' nieuwe complex 'De Rotterdam' op de Kop van Zuid speelde zich van 6 t/m 9 februari de designmanifestatie Object af. Zoveel creatieve geesten bijeen, allen opgetogen over hun nieuwe ontwerpen, van niets word je zo fris en vrolijk.

In de naastgelegen Cruise Terminal Rotterdam speelde zich Raw Art Fair af, de onafhankelijke beurs voor hedendaagse kunst. Vazen van Hella Jongerius, beelden van Nick Renshaw en veel ander keramiek was er te zien. Lees verder:Wanders
Keramiek van Marcel Wanders in het Stedelijk Museum Amsterdam
Open-depot-2

Open depot in Museum Gouda

De expositie 'Dromen op Doek' is dit seizoen de blockbuster in Museum Gouda. Tot 30 maart is daar een overzicht te zien van werken van de Franse schilder Henri Fantin-Latour. Het museum heeft daarnaast veel meer te bieden. De Arntzenius-collectie bijvoorbeeld, met werken uit de Haagse School en de School van Barbizon, en natuurlijk de verzameling Gouds plateel. Indrukwekkende vazen staan in rijen opgesteld en veilig in de vitrines bevindt zich het kleinere aardewerk. Was tot voor kort meestal slechts een deel van de keramiekcollectie te zien, daarin is nu verandering gekomen. Museum Gouda is druk bezig zijn verborgen kasten en kamers te ontruimen en alle objecten een plaats te geven in een omvangrijk open depot. Lees verder:

 

Voor kunst en design

langs beurzen en musea


 
2014 nr. 1

 

laatste editie

serviezendomein.nl

archief

register

overzicht serviezen

tijdbalk

ontwerpers

producenten

kent u dit servies?

serviesverhalen

collectie

wij zoeken

een link naar

reacties

home