Leeuwin's Serviezenhuis
Benno Steenaert

 

Serviezenbranch

in serviezendomein bespraken we serviesgoed, ontwerpers en producenten. Eén belangrijke schakel zijn we tot nog toe vergeten: de winkeliers. Raar, want als iemand ons iets kan vertellen over heden en verleden van de serviezenbranch, over wat in en wat uit is, over wat goed is en wat rommel, dan is het de vakman in de detailhandel.

btn vooruit

om verder te lezen op pagina 2, klik op de pijl naar rechts
btn home
achteruit
Colenbrander
Colenbrander-2
Rosenthal-1
Rozenburg:
Tulbandpullen met gestileerd floraal decor'
Colenbrander, 1886,
gezien in Assen

Theo Colenbrander

In 1867 werkte Colenbrander (1841 - 1930) bij een architectenbureau in Parijs en was daar nauw betrokken bij de voorbereidingen van de toenmalige Wereldtentoonstelling. Hij zag er fascinerende paviljoens met minaretten, pagodes en tempels. Er ging een wereld voor hem open.
Colenbrander zou de architectuur de rug toekeren, maar wat hij in Parijs had gezien bleef hem zijn leven lang inspireren.
In het Drents Museum in Assen is een overzichtstentoonstelling van zijn werk te zien en die is zeker de reis waard. Tot en met 28 september 2014.

Reclameborden
Rosenthal:
servies 'TAC'
Walter Gropius,
tussen 1963 en 1969

Helaas worden de echte speciaalzaken schaars, steeds meer weggedrukt door bulkhandel en internet, maar ook door onze onverschilligheid. We zijn al snel met een bordje tevreden of erger nog: we nemen een snelle hap uit een plastic bakje. Hoe onbegrijpelijk. Een goed gedekte tafel draagt eraan bij om van de maaltijd een bijzonder moment te maken. Tijd voor een goed gesprek, voor introspectie en natuurlijk om aandachtig van het eten te genieten.
Het kopen van serviesgoed is een serieuze aangelegenheid. Je wilt de opties zien en in je handen houden. En dat kan vaak toch alleen bij de vakhandel. Wij zijn een kijkje gaan nemen bij het aloude familiebedrijf Leeuwin's Serviezenhuis aan het Oudkerkhof in Utrecht. Lees verder:

Ram:
Kommetjes met decor
'Strooming' (1925),
Theo Colenbrander,
gezien in Assen.


Benno
Een heldenrol voor Benno Steenaert

Nog altijd is het plateel van de Arnhemsche Fayencefabriek (1907 - 1934) zeer geliefd in binnen- en buitenland. Het is lastig om mooie vazen of serviezen te vinden en als je ze vindt dan zijn ze doorgaans nogal aan de prijs. Eén persoon heeft er zijn levenswerk van gemaakt om een grote overzichtscollectie van de A.F. bijeen te brengen. De gemeente Arnhem is hem daar dankbaar voor en deze erkentelijkheid drukt zij uit door hem een 'heldenrol' toe te kennen. Lees verder:
Arnhemsche Fayencefabriek
theepot model 131
model: Klaas Vet
decoratie Waterjuffer: Dirk Straus
collectie Steenaert


logo
Arnhemsche Fayencefabriek:
theeservies,
Jaren dertig
A.Ftheepot

De Arnhemsche Fayencefabriek

Neeltje Vet-Kroon mag de annalen in als martelares van de pottenbakkers. Natuurlijk, alle ouders van puberende kinderen weten wat slapeloze nachten zijn, maar Neeltje had een extra kruis te dragen. Haar zoon Klaas was geobscedeerd door aardewerk en had in haar achtertuintje een heuse oven gebouwd, met houten dak en wanden. Toch schijnt het allemaal goed te zijn afgelopen. Samen met zijn broertje Jaap begint Klaas in 1903 in Purmerend een eigen pottenbakkerij. Deze brandt wel af. De broers laden de overgebleven mallen op een wagen en vertrekken naar Arnhem waar ze met veel succes de Arnhemsche Fayencefabriek opzetten. Maar dit succes kent zijn prijs. Lees verder:

Serviezendomein, 2014 nummer 2

Pagina 1


 
 

laatste editie

serviezendomein.nl

archief

register

overzicht serviezen

tijdbalk

ontwerpers

producenten

kent u dit servies?

serviesverhalen

collectie

wij zoeken

een link naar

reacties

home