Kormeling
Société Céramique:
theepot in boerenbond
ontwerper onbekend

 

Van Abbe Museum

Serviezendomein is een kijkje gaan nemen in het Van Abbe Museum in Eindhoven. Vooral de vaste collectie bleek - misschien mede door de nieuwe inrichting van de zalen - boven verwachting. Altijd een feest om in een museum te zijn dat zichzelf kan relativeren. Wij hebben in ieder geval mee staan lachen met het kunstwerk van John Körmeling uit 1992:

btn vooruit

btn home
achteruit
sapbekers
Lotte-Douwes-3
Douwes-1Unit 30


We waren ze al tegengekomen tijdens de Dutch Design Week 2013 in Eindhoven: Jozephine Duker en Willem van Landegem, samen Unit 30.
Destijds toonden wij onder andere eierdopjes en koffiebekers van hen.

Bij ons kwam nu een email binnen met het bericht dat er nieuwe producten in voorbereiding zijn. De sapbekers op bijgaande foto en zeker ook hun reliëf en kleuren spreken ons erg aan.
Nu maar wachten totdat ze in productie zijn.
http://www.unit-30.com

foto courtesy Unit 30
Douwes-2
Chocola

Lotte Douwes

Natuurlijk zochten wij naar serviesgoed en dat hebben we ook gevonden; niet op zaal maar in de museumwinkel: Table talks, van de hand van keramiste Lotte Douwes. Of er zoiets bestaat als typisch Nederlands servies, we weten het niet, maar duidelijk tonen de fraaie kopjes en bordjes van Lotte de invloed van 'Dutch designers' als Hella Jongerius en Scholten & Bayings: helder gekleurd glazuur gecombineerd met onbedekt biscuit.

De vormgeving van Table talks is overtuigend en de kleuren zijn zo uitgezocht dat ze in alle combinaties uitstekend bij elkaar passen. Dat nodigt dus uit om telkens bij het tafeldekken voor een andere samenstelling te kiezen, geheel naar eigen smaak en humeur.
www.lottedouwes.nl


Boerenbont
Boerenbont
bij Rienkje en Hans


Boerenbont, het is weer terug van weggeweest. Of is het nooit uit de mode geraakt, maar hebben wij niet goed opgelet? Volgens kenners is de vraag ernaar met sprongen omhoog gegaan door televisieprogramma's als 'Boer zoekt vrouw'.
Het is ongekend hoeveel variaties er zijn, van oerdegelijk tot frivool, van spotgoedkoop tot pittig geprijsd. Wat is toch die aantrekkingskracht van het boerenbont? Om meer van het fenomeen te begrijpen zijn we een kijkje gaan nemen bij Rienkje en Hans, twee hartstochtelijke verzamelaars van (vooral) het Limburgse aardewerk met decor 483a. Lees verder:
Urbach:
Kubistisch servies (circa1925)
anoniem
gezien bij Kubista in Praag


logo
Arnhemsche Fayencefabriek:
theeservies,
Jaren dertig
Urbach

Kubistisch serviesgoed in Praag

Eenmaal bekend met al het prachtige Nederlandse serviesgoed loop je het risico een beetje eenkennig te worden. De indruk kan postvatten dat Nederlandse ontwerpers met kop en schouders boven het internationale maaiveld uitstaken. Dat was niet zo. Een beetje besef van de geweldige vormgevings-tradities in Landen als Italië, Duitsland en Engeland haalt je snel uit de droom.

Enkele weken terug bezochten wij Praag. Heel verfrissend. De stad is vooral beroemd om haar Jugendstilhuizen en de middeleeuwse straatjes. Minder bekend zijn de talloze prachtige musea. In het Museum voor Decoratieve Kunst ontdekten wij dat er in Tsjechië aan het begin van de vorige eeuw heel bijzonder serviesgoed is gemaakt. Lees verder:

Serviezendomein, 2014 nummer 2

Pagina 2


 
 

laatste editie

serviezendomein.nl

archief

register

overzicht serviezen

tijdbalk

ontwerpers

producenten

kent u dit servies?

serviesverhalen

collectie

wij zoeken

een link naar

reacties

home