Sphinx-schalenset
Thea-315
foto: Leny 41
persglas kop en schotel
uit Nieuw Buinen
jaren 50
foto Friggo Visser
collectie Henk Brans

Reacties

Soms komen er hele aardige reacties bij ons binnen. Graag delen wij er zo eentje met u. Zij kwam van Joop Nobel, auteur van het informatieve en fraai uitgevoerde boek "Kunstaardewerkfabriek Regina 1898-1979".

Laatst kwam ik toevallig op uw site serviezendomein. Ik moet zeggen een mooi opgebouwd geheel met veel informatie en goede foto's over de diverse fabrieken in den lande. Ik mis echter meer servies informatie betreffende Regina. [...]
Met vriendelijke groet,
Joop Nobel

Antwoord: Dank. U heeft helemaal gelijk wat betreft de karige informatie over Regina. Het is er eenvoudigweg nog niet van gekomen. Wél hebben we al in deze editie een artikel over het Regina servies 'Black Princess'.

btn vooruit
naar pagina 2
btn home
naar de vorige editie
achteruit
Hoef-310
Leny41
Blauwe-vaas




vleugelvaas
Lucie Wolfs:
Vleugelvaas



Lucie Wolfs: Blauwe Vaas
fotografie serviezendomein

Lucie Wolfs

Een heel ander soort waardering ontvingen wij van keramiste Lucie Wolfs die zo over onze website en fotografie te spreken was dat zij ons uitnodigde om ook voor haar een website te bouwen. Hierboven en -naast zijn enkele van de vazen te zien die wij voor haar hebben gefotografeerd. Voor de rest zie: www.luciewolfs.nl

Wie kent dit servies?

Van Leny41 uit Ottersum ontvingen wij de volgende brief: Bijgaand een foto van een paar delen van een porseleinen servies dat ik geërfd heb van mijn ouders. Zij hebben het in 1936 als huwelijkscadeau gekregen. Het is heel uitgebreid, en ik heb er nog steeds veel plezier van, met feestdagen en dineetjes. Er zijn wel 25 platte borden, 20 diepe en maar 12 ontbijtbordjes bij, plus schalen van allerlei formaten en soorten. [...] Aan de onderkant staan nummers, geen fabrieksaanduiding helaas.
Weet u meer? Schrijf uw reactie naar: info@serviezendomein.nl


Nieuw-Buinen-persglas
Kunstaardewerkfabriek Regina:
schalen uit het servies 'Black Princess',
ontwerp Floris Meydam'
1955 - 1956

Glaswerk uit Nieuw Buinen

Bij het zien van een kop en schotel van persglas denken wij meteen aan Glasfabriek Leerdam. Het hieronder afgebeelde setje is echter afkomstig uit Drenthe, waar tot ver na de oorlog een levendige glasindustrie was gevestigd. Om preciezer te zijn, het is gemaakt in Nieuw Buinen bij glasfabriek ‘Voorheen Meursing’ ofwel ‘De Verenigde Glasfabrieken’, zoals de officiële naam luidde.

Ook ‘Voorheen Meursing’ is inmiddels geschiedenis. In 1967 sloten de deuren en Hotze Brans was een van de glasblazers die op straat kwamen te staan. Zijn zoon Henk is lang na de sluiting begonnen het gebruiksglas van de fabriek te verzamelen. Hij bouwde een enorme collectie op als een soort van monument voor zijn inmiddels overleden vader. Keramisch Museum Goedewaagen heeft er een goede gewoonte van gemaakt om in de zomer ruimte te bieden aan tentoonstellingen over het glaswerk uit Nieuw Buinen met objecten uit de collectie van Henk Brans. Van 5 juli t/m 28 september 2014.




logo
Black-Princess-153

Dutch Art And Design Sites

Het is zover! Serviezendomein gaat internationaal. Meteen met deze editie verschijnt op het internet de engelstalige versie: Dutch Art And Design Sites of kortweg DAADS. Ook in het buitenland wordt Nederlands gebruiksaardewerk volop bewonderd en verzameld en het is hoog tijd dat iedereen toegang krijgt tot de informatie die op serviezendomein bijeen is gebracht. DAADS is breder van opzet. Naast serviesgoed en keramiek is er ook aandacht voor andere vormen van kunst en kunstnijverheid. Neem snel een kijkje op www.dutch-art-and-design-sites.com

Hoogtepunten V: Black Princess

Een groot voordeel van een webmagazine is dat je teksten eenvoudig kan herzien en foto's kan vervangen. Wij schreven al eerder over Floris Meydams servies Black Princess, maar dat is lang geleden. Inmiddels weten wij meer en mede dankzij het Nationaal Glasmuseum Leerdam beschikken we over belangrijk aanvullend beeldmateriaal. Reden genoeg om Black Princess op te nemen in de eregallerij Hoogtepunten van 100 jaar Nederlandse serviesvormgeving. Lees verder:




Serviezendomein, 2014 nummer 3

Pagina 1


 




 

laatste editie

serviezendomein.nl

archief

register

overzicht serviezen

tijdbalk

ontwerpers

producenten

serviesverhalen

collectie

wij zoeken

een link naar

reacties

home