serviesgoed van Christien Meindertsma
voor 1616 / Arita Japan



Arita Porselein van nu

Het Rijksmuseum in Amsterdam presenteert in zijn nieuwe Aziatische vleugel een expositie gewijd aan het internationale project 1616 / Arita Japan. 16 internationale vormgevers werden naar Japan uitgenodigd om daar voor ateliers en fabrieken eigentijds porselein te ontwerpen. Het Nederlandse ontwerpduo Scholten & Baijings - medeorganisatoren van dit project - kreeg van het Rijks de opdracht voor de expositie een vitrinewand in te richten. Lees verder:

btn vooruit

btn home
achteruit
Meindertsma
Modern








De Sphinx: dinerservies 'Modern'
van of naar Chris van der Hoef, 1905.




Collectie Steenaert

Het is de droom van menige verzamelaar dat zijn collectie behouden blijft. Jammer als dat niet lukt, maar daarentegen fijn voor alle andere verzamelaars. Soms is een collectie echter té bijzonder om uiteen te laten vallen. We zagen het in onze vorige editie met de Leen Muller plateelcollectie die kleinzoon Frits wist te vergaren. Op 26 april vond wederom een uitzonderlijke overdracht plaats. Honderden stuks kostbaar plateel van de Arnhemsche Fayencefabriek gingen van verzamelaar Benno Steenaert over naar de Rijksdienst Cultureel Erfgoed. Alles blijft voortaan bijeen als 'Collectie Steenaert'. Naar het schijnt organiseert Museum Arnhem binnen afzienbare tijd een tentoonstelling waar veel - zo niet alles - te zien zal zijn.

Reacties

Op ons verzoek een reactie te schrijven hebben veel deelnemers aan onze workshops gereageerd. Zoals Marja:
Informatief, leerzaam en ook leuk om die prachtige serviezen live te kunnen bewonderen. Bij een volgende editie ben ik graag weer van de partij.

Lees meer reacties:

 


Nieuws over Jansen van Galens servies 9000

Al is een servies bijna honderd jaard oud, dat wil helemaal niet zeggen dat er geen leuke nieuwtjes over te ontdekken zijn. Laat dat maar aan onderzoeker Dennis van den Hoek over. In een oude Groene Amsterdammer en een Het Landhuis uit 1933 vond hij verrassende informatie over Jansen van Galens servies 9000. Lees verder:
Workshops
Steenaert
Amsterdamse School servies

Het Scheepvaarthuis pakt zo vernieuwend uit dat de stijl ervan een naam wordt gegeven: de Amsterdamse School. Samen met de gebouwen en woningcomplexen die in deze stijl zouden volgen behoort het Scheepvaarthuis tot de architectonische kroonjuwelen van Amsterdam. Reden voldoende om daar honderd jaar na dato een feestje aan te wijden met als hoogtepunt een grote expostie in het Stedelijk Museum onder de titel Wonen in de Amsterdamse School. Wij verdiepten ons in de Amsterdamse School, bezochten de tentoonstelling en vroegen ons af of er zoiets als Amsterdamse School servies bestaat? Lees verder:

Workshops

Vijf jaar Serviezendomein. Om dat te vieren organiseren wij de workshop Het verhaal van design op tafel. In twee uur tijd en omringd door de mooiste en opvallendste Nederlandse serviezen, ontdekken de cursisten de ontwikkeling van kunst en design vanaf 1880. Data en tijden: do. 30 juni om 14.00 u. - za. 2 juli om 14.00 u. - wo. 6 juli om 15.00 u. en vr. 8 juli om 14.00 en om 20.00 uur.
Lees meer over onze workshops:

Ams-Sch-logo
Het Scheepvaarthuis in Amsterdam,
architect: J.M. van der Meij,
1916 opgeleverd.
Scheepvaarthuis

In 1916 wordt in Amsterdam het Scheepvaarthuis opgeleverd. Zes rederijen hadden de handen ineengeslagen en samen de enorme som van een miljoen gulden bijeengebracht voor een kantorencomplex dat zowel praktisch moest zijn als uiting moest geven aan een verbondenheid met het verleden. Van de plaats waar het pand zou verrijzen was in 1595 ontdekkingsreiziger en koopman Cornelis de Houtman met zijn schip als eerste naar Oost-Indië vertrokken.

Voorjaar 2016

Amsterdamse School special



Nieuwe edities en bijzondere acties kondigen wij aan in onze nieuwsbrief. Wilt u deze ook ontvangen? Schrijf 'graag nieuwsbrief' aan Serviezendomein


laatste editie

serviezendomein.nl

archief

register /

overzicht serviezen

tijdbalk

ontwerpers

producenten

serviesverhalen

collectie

wij zoeken

een link naar

reacties

home