HAGA:
servies, toegeschreven aan Chris Van der Hoef
collectie Purmerends Museum
foto: A. Blokdijk
http://www.purmerendsmuseum.nl/nl/

Amphora

Het werk van Van der Hoef is ook bij De Woning geen kaskraker geworden. Impliciet houdt Van der Hoef de firma medeverantwoordelijk voor het uitblijven van succes. Hij neemt vanaf 1908 ook opdrachten aan van  Amphora in Oestgeest, en daar komt de zaak wel op gang:

Maar ‘t waren eerst Sillevoldt en Perelaer van Amphora, die er eens een goeie schop aan gegeven hebben. Die hadden durf, die lui. En daarvoor ben ik toen verder gaan werken, allerlei ontwerpen gaan maken. – Eetserviezen en al dat gerei ontstond, vazen, beeldjes.

uit: Artistiek Weekblad, 1e jrg, nr.5 (19-3-1910)

Haga

Voor Haga (1904 – 1907) in Purmerend heeft hij eveneens aardewerk ontworpen.
Het servies hiernaast is voor Haga gemaakt. Het auteursschap ligt niet voor 100% vast. Van Haga is het archief geheel verloren gegaan. Het vertoont evenwel zoveel verwantschap met ander werk van Van der Hoef dat we gevoegelijk mogen aannemen dat het van zijn hand is.


Slechts 1 gesigneerd object dat Van der Hoef voor Haga maakte is in Nederland bewaard: De melkset die nu bewaard wordt in het Stedelijk Museum te Amsterdam.


Amphora:
vaas
ontwerp Chris van der Hoef
ca. 1910
foto courtesy Botterweg Auctions

Voor het volk!

Bijna vanaf het begin kende de Woning financiële problemen. Het lukte nauwelijks de producten goedkoop te produceren en als dat al lukte dan nog was het maar de vraag of de consument er aan wilde. De Woning gaf zich niet zo maar verloren. Ze ronselde vooraanstaande linkse politici om sponsors te winnen. Immers, het kwam het volk ten goede.
In 1913 wordt de firma opgeheven. Ze waren – waarschijnlijk noodgedwongen - hun idealen inmiddels niet meer trouw. De Woning had zich er bij neer gelegd dat hun winkel niet door arbeiders maar juist door de elite werd bevolkt. De prijzen waren navenant gestegen. Zelfs dit opportunisme mocht niet baten.

Hier wordt de inhoud voor id "#blokje33" weergegeven
Amphora
De Woning / Plateelbakkerij Zuid Holland:
mokkakopjes en schotel
ontwerp Chris van der Hoef
Plateelbakkerij Zuid Holland:
suikerpotje
ontwerp Chris van der Hoef
1904
courtesy Botterweg Auctions
btn vooruit
Om naar de volgende pagina te gaan, click op de pijl rechts
btn home
btn achteruit
suikerpot
Purmerend

Plateelbakkerij Zuid-Holland

Zoals gezegd, Plateelbakkerij Zuid-Holland realiseerde een deel van het serviesgoed dat Van der Hoef voor De Woning heeft ontworpen. Hij heeft ook rechtstreeks voor Zuid-Holland gewerkt. Hij maakte serviesgoed en plastieken. Het werkverband was van korte duur, maar de productiviteit was er niet minder om.
Zuid-Holland voerde een van zijn beste serviesontwerpen uit: de '4000', afgebeeld op de volgende pagina.



melkset

De Woning

De Woning was één van de eerste modern interieur firma’s in Nederland. Ze verkochten de ‘design'-meubels en -objecten van die tijd en lieten die bovendien zelf maken. Vele ontwerpers van naam hebben voor de Woning gewerkt waaronder Chris van der Hoef. Het was vooral serviesgoed dat hij voor hen ontwierp. De productie hiervan werd uitbesteed aan fabrieken als De Sphinx in Maastricht en plateelbakkerij Zuid-Holland in Gouda.

Het socialistische ideaal dat de producten voor iedereen betaalbaar moesten zijn resulteerde in simpele, maar daarom niet minder fraaie onwerpen, die zoveel mogelijk met de machine moesten worden uitgevoerd .

kopje
kopje
kopjes
Hier wordt de inhoud voor id "blokje10" weergegeven
Hier wordt de inhoud voor id "blok9" weergegeven
schotel_De_Woning

De Woning

De Amstelhoek had niet het succes gebracht waarop Van der Hoef hoopte. Tijd voor een nieuwe poging:

Ik ging met al mijn hebben en houwen over naar Penaat en Eisenlöffel, die “De Woning” in elkaar gedraaid hadden. Daarvoor ben ik toen gaan werken. Wat beeldjes ook. Dat ging wat beter toen.

 

Chris van der Hoef, pagina 3

De Woning, Amphora, Zuid Holland en Haga

 

 

 

 

laatste editie

serviezendomein.nl

archief

register

overzicht serviezen

tijdbalk

ontwerpers

producenten

kent u dit servies?

serviesverhalen

collectie

wij zoeken

een link naar

reacties

home

 

Hier wordt de inhoud voor id "wrapper" weergegevenEskaf
Eerste Steenwijker Kunst-Aardewerk Fabriek
Steenwijk 1919 - Huizen (NH) 1934
Ontwerper W.H. van Norden had vanaf 1910 de artistieke leiding gehad over De Distel. De technisch directeur Schröder was blijkbaar op zoek naar iemand met naam en ervaring toen hij hem benaderde om voor Eskaf te komen ontwerpen. In de stijl van zijn werk voor De Distel zette Van Noorden een uitgebreide reeks gebruiksaardewerk op poten. Toch was het niet van Noordens aandeel dat de meeste indruk maakte. Het exclusieve werk van Hildo Krop ging met de eer strijken. Van Norden vertrok in 1921.
In 1927 gaat Eskaf faiiliet. De hele inboedel wordt opgekocht en overgebracht naar Huizen waar een nieuwe fabriek onder de naam Eskaf Huizen de deuren opent. Het exlusieve en duurdere werk van met name Krop laten ze links liggen. Het oude vertrouwde werk van Van Norden blijft in productie totdat ook deze fabriek in 1934 de deuren moet sluiten mede ten gevolge van de verslechterende economische omstandigheden van de crisisjaren.