Stillevens

Het schilderen van stillevens is iets waar Nederlandse kunstenaars van oudsher in uitmunten. Onovertroffen in het afbeelden van bloemen en fruit was de Utrechter Jan Davidsz. de Heem (1606 - 1664). De Amsterdammer Jan Weenix (1604 - 1719) was weer meester in het vastleggen van opgetast wild. GeĆÆnspireerd door stillevens ontwierp Maria Volokhova haar porseleinen tafelstukken.

 

bootje
btn vooruit

om verder te lezen
klik op de pijl rechts
btn home

om terug te gaan
klik op de pijl links
btn achteruit
Fascinerende schoonheid

We herkennen in het werk van Volokhova de beroemde theepot in de vorm van een varkensschedel uit 2003 van Wieki Somers. Ook bij Volokhova vinden we een dierenschedel terug, nu als schaaltje, maar veel minder sinister. Als de objecten hier al confronterend zijn dan hooguit omdat ze de relatie tussen vlees en dood dier ondubbelzinnig tonen; iets wat we graag vergeten. Morbide? Ja misschien, maar wel van een fascinerende schoonheid. Zie www.volokhova.com

vormgeving te tonen. Rijp en groen door elkaar. Veel firma's zijn niet groter dan een kantoorkamertje, maar deur aan deur gonst het van de creativiteit. Zoveel talent vlak bij elkaar maakt allerlei samenwerkingsverbanden mogelijk. Wat jij niet kan, dat kan ik weer. En het is een basis voor gezonde competitie, oftewel: 'Everything you can do, I can do better'.



eierdopjes met lepeltjes van Unit-30

Appetiting
Volokhova
Weenix
bootjes



Jan Weenix:
'Stilleven met haas en andere jachtbuit'
(1687)
Collectie Rijksmuseum Amsterdam

Unit-30

appetizer-regatta

Een heel andere manier van met je eten spelen leert Nina Brigitte ons. De tafelgenoten geven het eten niet braaf aan elkaar door, maar sturen het per bootje. Zonder enig nautisch inzicht lukt het om het eten droog over het wateroppervlak te navigeren. Met een drankje erbij mondt het vast snel uit in een appetizer-regatta. Lijkt me ook geschikt voor hapjes in de badkuip.

 


Vakmensen

Zonder idee geen product, maar aan eindeloos conceptueel gezeur doen ze in Eindhoven niet. Tijdens de Design Week zie je vooral eindproducten en wat daarbij opvalt is de hoge kwaliteit van de uitvoering! Het vakmanschap wordt hier gecelebreerd. Perfectie zien we zeker ook bij de geƫxposeerde producten van de makers van aardewerk en porselein. Bij Unit 30 bijvoorbeeld, van Jozephine Duker en Willem van Landeghem. Samen ontwikkelen ze producten die zowel eigentijds als verfijnd zijn. Heel begeerlijk hun eierdopjes en bekers. Zie: www.unit-30.com


Ter land

Ook op het droge mogen de bootjes dankzij hun fraaie, handgevormde uitstraling gezien worden. Best onbelangrijk lijkt me, want niet altijd zal je zin of tijd hebben om met een bakwater te slepen.
Voor meer informatie zie www.ninabrigitte.nl
Niet spelen met je eten!

Exclusief dineren is vooralsnog een zaak van aandachtig het palet van smaken analyseren dat de kok op je bordje heeft bijeengebracht. Een serieuze zaak dus. Die tijd lijkt ten einde. Als het aan de nieuwe vormgevers ligt gaan we binnenkort spelen met ons eten. Dit klinkt als een grap, maar is het niet. Lenneke Wispelwey en Ido Garini hebben samen Luscious Food Cravings opgericht speciaal om een nieuw concept voor dineren te ontwikkelen. Weg zijn de traditionele schotels en bordjes; het eten zit gespiest op kleine obelisken die zelf soms ook weer eetbaar zijn. Zie: www.lusciousfoodcravings.com.
Volokhova
Unit 30:
beker mixup
Jozephine Duker en Willem van Landeghem
unit-30
'Still Life Stories'
tafelstukken van
Maria Volokhova
2013
Het komt goed!

Wie nog zit te somberen over de veerkracht van de Nederlandse economie, die heeft verzuimd naar Eindhoven af te reizen voor de Dutch Design Week. Daar spat de ondernemingszin en de creativiteit om je oren. Verrassend, venieuwend en oogverblindend! Verspreid over een enorm deel van de Philipsstad openen bedrijfjes, ateliers en expositieruimtes hun deuren om de laatste stand van zaken omtrent de Nederlandse
Volokhova-schaap

Dutch Design Week 2013

 

 



 

laatste editie

serviezendomein.nl

archief

register

overzicht serviezen

tijdbalk

ontwerpers

producenten

kent u dit servies?

serviesverhalen

collectie

wij zoeken

een link naar

reacties

home