enorme verbetering
Foto van de Lange Jansstraat
fotograaf en datum onbekend

 

Helena Leeuwin

In 1926 trouwt Ies Boutelje met zijn jonge bruid Helena Leeuwin. Het lijkt erop dat zij
na hun huwelijk de serviesafdeling als zelfstandig bedrijf hebben voortgezet.
In het Utrechtsch Nieuwsblad van 7 mei 1929 lezen we dat de firma is verhuisd:

btn vooruit

btn home
achteruit
Leeuwins-adv.
advertenties
opening
Leeuwin-adv.2

Telkens opnieuw probeerde de auteur de aandacht van het lezerspubliek te trekken, soms door te verrassen met opvallende formuleringen, dan weer door aan te haken bij de actualiteit. Menige hedendaagse marketingspecialist kan er nog wat van leren.

Oudkerkhof-36
Oudkerkhof 36 in 2014

De sinds jaren bekende zaak in huishoudelijke en luxe-voorwerpen van de firma Leeuwin heeft haar magazijnen en winkel van de Lange Jansstraat overgebracht naar het perceel Oudkerkhof 36. Deze verandering beteekent een enorme verbetering. Dit bemerkt men direct als men de winkel binnentreedt. Op overzichtelijke wijze heeft men hier op etagères, groote tafelruimten en glazen vitrines een keur van thee-, ontbijt, en tafelserviezen alsmede het kristal- en zilverwerk tentoongesteld, zoodat men zich een denkbeeld kan vormen, hoe zoo’n servies thuis zal 'staan’. Achter den winkel bevinden zich de magazijnen en de expeditie, waarin o.m. ook een afdeling voor de verzending naar Indië is ondergebracht.

uit Utrechtsch Nieuwsblad, 7 mei 1929


Advertentieboek

Uit het begin van de jaren dertig stamt een heel bijzonder boekje waarin de advertenties zijn geplakt die Leeuwin’s bijna dagelijks in het Utrechtsch Nieuwsblad liet plaatsen. Bij elkaar vormen de advertenties een prachtig tijdsdocument.


advertentie in Utrechtsch Nieuwsblad
30 oktober 1925
Lange-Jansstraat-3
Getooid met een fraai servies

In de jaren twintig was aan de Lange Jansstraat nummer 26 in Utrecht Leeuwin’s Beddenmagazijn gehuisvest. In 1925 opent de firma een nieuwe afdeling voor porselein en kristal. Het Utrechtsch Nieuwsblad gaat al snel een kijkje nemen:

De étalage trekt reeds onmiddellijk de aandacht. Keurig verzorgd is hier o.m. een heele tafel gedekt, getooid met een fraai servies en diverse kristallen drinkglazen,

Uit het Utrechtsch Nieuwsblad, 30 oktober 1925.

Rosenthal:
'Landscape'
ontwerp: Patricia Urquiola


logo
Rosenthal-2

Helaas worden de echte serviezenspeciaalzaken schaars; steeds meer weggedrukt door bulkhandel en internet, maar ook door onze onverschilligheid. We zijn al snel met een bordje tevreden of erger nog: we nemen een snelle hap uit een plastic bakje. Hoe onbegrijpelijk. Een goed gedekte tafel draagt eraan bij om van de maaltijd een bijzonder moment te maken. Tijd voor een goed gesprek, voor introspectie en natuurlijk om aandachtig van het eten te genieten.

Het kopen van serviesgoed is een serieuze aangelegenheid. Je wilt de diverse opties zien, in je handen houden en vergelijken. En dat kan toch vaak alleen bij de vakhandel. Wij zijn een kijkje gaan nemen bij het aloude familiebedrijf Leeuwin's Serviezenhuis aan het Oudkerkhof in Utrecht.

Leeuwin's Serviezenhuis

pagina 1


 
 

laatste editie

serviezendomein.nl

archief

register

overzicht serviezen

tijdbalk

ontwerpers

producenten

kent u dit servies?

serviesverhalen

collectie

wij zoeken

een link naar

reacties

home