beker
Norwich_info

Wordt vervolgd.

Bent u binnenkort in de buurt van Norwich, loop eens binnen in de Twining Teapot Gallery en dreig er niet te vertrekken voor ze de volle waarheid over het 'Norwich' servies onthuld hebben.
Stuur uw bevindingen naar info@serviezendomein.nl

Een geheel ander mysterie betreft een servies van Rosenthal met de opdruk 'Tweede Kamer der Staten-Generaal'. Lees verder:

rond
btn home
btn achteruit
bordje
De tolpoort naar de aanlegsteiger
van Pull's Ferry


foto Gerard Trompert
beker
Hier wordt de inhoud voor id "blokje35" weergegeven
Norwich_ferry
Theepottenmuseum

Om meer over de relatie tussen het servies 'Norwich' en de plaats te weten te komen hebben we een brief geschreven aan het Norwich Castle Museum & Art Gallery, dat zich beroemt op zijn Twining Teapot Gallery. Daar zouden ze het moeten weten. Maar het museum zwijgt. Tot op heden geen teken van leven ontvangen.
Men drinkt er thee.
stempel Eng.
Stempel2
stempel S.C.
Norwich roomkan
bordje

Trekschuit

Tot Gerards én onze verrassing is er aan de River Wensum inderdaad een oude aanlegsplaats. Gerard:

'Zowaar heeft Norwich een Ferry die vertrekt over de getijdenrivier (een beekje) richting zee. Zie bijgaande foto's van het historische tolpoortje en de aanlegplaats van de ferry.'

Zou er dan toch een verbinding met Hoek van Holland zijn geweest? Nou nee. De aanlegplaats biedt hooguit plek aan een kleine trekschuit. Net zoals Nederlanders zich in vervlogen tijden over de rivieren door het land lieten verplaatsen- dat was sneller en waarschijnlijk ook comfortabeler dan over de weg - zo lieten ook de inwoners van Norwich zich per boot richting de kust vervoeren. En natuurlijk zal ook het vrachtvervoer deels per boot zijn geschied. Niks nieuws onder de zon dus.

'Sandings'

De oude aanlegplaats is een van de bezienswaardigheden van het stadje. Kade en de bijbehorende tol-gebouwen zijn gerenoveerd en een bord informeert de belangstellenden over de geschiedenis.
Gerard:
'Een tekstplaatje refereerde aan ene Mr. Pull die vanuit Norwich "sandings" vervoerde met zijn ferry. Alleen, wat zijn sandings?'
Of zo'n oude trekschuit geschikt was om er thee op te serveren uit het Norwich servies, ik betwijfel het.

Norwich theepot
aanlegplaats van
Pull's Ferryfoto Gerard Trompert
Norwich banner
Hier wordt de inhoud voor id "blokje10" weergegeven
Hier wordt de inhoud voor id "blok9" weergegeven
Norwich_ferry
Norwich Ferry

Over het servies Norwich wordt geschreven en verteld dat het ooit gemaakt is voor de bootverbinding tussen Hoek van Holland en de Engelse stad Norwich. Wij betwijfelen dat omdat Noriwich geen kustplaats is. Het schilderachtige stadje ligt wel aan een riviertje, de Wensum, maar dat lijkt te smal om geschikt te zijn voor een 'ferry' . Onze twijfel inspireerde Gerard, een van onze trouwe lezers, om zijn reis naar Engeland een beetje aan te passen en Norwich aan te doen. Het theepottenmuseum aldaar heeft hij links laten liggen, maar het gebied rond de rivier heeft hij onderzocht.

Norwich 2

Naar de stad Norwich in Groot Brittanië

  

 

 

 

 

 

 

laatste editie

serviezendomein.nl

archief

register

overzicht serviezen

tijdbalk

ontwerpers

producenten

kent u dit servies?

serviesverhalen

collectie

wij zoeken

een link naar

reacties

home

 

Hier wordt de inhoud voor id "wrapper" weergegeven