Makkum
Tichelaar:
Servies 'Nynke,'
Lucie Q. Bakker,
foto Erik Hesmerg,
courtesy fotograaf.
Tichelaar:
advertentie Pottebakkersservies,
collectie Marijn Jansen
Hesmerg-2



btn vooruit

btn home
achteruit
Bakker-advertentie
Bakker-gebaksset

Nynke

In 1978 stopt Tichelaar de productie van Quirina. Aanvankelijk leefden er plannen om meerdere serviezen op de markt te brengen. Het anthracietgrijze Nynke was geen verkoopsucces geworden en een geel servies dat Lucie ontwierp is niet in productie gebracht.

Pla
Tichelaar:
Taartschaal en gebaksbordjes,
Lucie Q. Bakker



 

Lucie Q. Bakker, (vervolg)

Het succes van Quirina is nationaal en internationaal zo groot dat er eind jaren zestig opnieuw een onhoudbare situatie ontstaat. Lucie deinst er evenwel voor terug om nog verder uit te breiden. De oplossing komt van de ‘Koninklijke Tichelaar’ uit Makkum dat de licentie verwerft voor het serviesgoed. In 1968 wordt de productie hiervan naar Makkum verplaatst. Een goed moment ook voor Lucie om zelf te verhuizen. Zij laat het drukke en dure Amsterdam achter zich en vertrekt naar Haarlo in de Achterhoek. Ze betrekt een schilderachtige boerderij waarin ruimte genoeg is om ook aan een atelier voor unica onderdak te bieden.

 


So

Quirina-koffieservies

Tichelaar:
koffieservies 'Quirina'
Lucie Q. Bakker,

Klinklare Proeven

In 1969 zond Lucie Bakker 3 kruikjes in voor een wedstrijd uitgeschreven door het Stedelijk Museum Schiedam ter gelegenheid van hun tentoonstelling Klinklare Proeven. Lees meer over Lucie Q. Bakkers inzending.


logo
W
Winnaar Dutch Collector Award 2016

Ambachtelijke zorg

Rond 1990 houdt Lucie het voor gezien. Ruim 50 jaar met haar handen in de klei volstond. Ze komt in 2003 te overlijden. Het karakter van haar werk wordt treffend beschreven door keramist Jan de Rooden (1931 – 2016) die rond 1956 anderhalf jaar bij haar in dienst was:

'Lucie draaide haar potten en vooral haar gebruiksgoed mooi dun uit. Haar vormen zijn positief en ontvankelijk, heel rechtstreeks, vaak stoer, maar steeds bescheiden van voorkomen. Haar werk heeft een karakteristieke aardsheid en een zekere nuchterheid die het poëtische echter nooit verdringt. Door de ambachtelijke zorg, waarmee Lucie haar gebruiksaardewerk omringde, kreeg het de meerwaarde die de tafel verrijkt.' (uit Constantijn Bakker e.a., pag. 24)


Vrouwelijke vormgevers in de aardewerkindustrie,

pagina 10


 




 

laatste editie

serviezendomein.nl

archief

register /

overzicht serviezen

tijdbalk

ontwerpers

producenten

kent u dit servies?