SenB



bovenaan de lijst

De oudste prijsuitreiking lijkt Plateelbakkerij Rozenburg te betreffen. De fabriek viel de eer te beurt in Parijs, al is nog niet duidelijk geworden waarmee dan precies. Betreft het inderdaad serviesgoed, dan staat Rozenburg bovenaan de lijst, gevolgd door de firma Amstelhoek die in 1902 in Turijn gelauwerd werd voor de serviezen van Chris van der Hoef.

btn vooruit
naar de winnaars:
btn home
achteruit
Black-Princess
'Rolande' van Edmund Bellefroid werd vereerd met een Gouden Medaille op de Triënnale van Milaan in 1954

Black Princess van Floris Meydam won in 1957 een Zilveren Medaille op de Triënnale van Milaan en kreeg een Gouden Kenteken op de Biënnale van Brussel
En nu het overzicht:

De volgende pagina's geven een overzicht van de tot nu toe achterhaalde prijswinnaars. Vast en zeker is de lijst nog lang niet compleet. Iedereen is uitgenodigd om aanvullingen te sturen: info@serviezendomein.nl

Wilt u meer weten van een van de winnende serviezen, klik dan op de link en navigeer naar de betreffende pagina. Maar, het is work in progress. Voordat aan alle winnaars een pagina is gekoppeld zijn we een paar maandjes verder.
Bekijk het overzicht van winnende serviezen:
3 serviezen van
Han Knaap (St. Maarten) en 7 van zijn vazen wonnen tijdens de Triënnale van Milaan in 1954 samen een Gouden Medaille.
Scholten & Baijings wonnen in 2012 een Dutch Design Award in de categorie product voor hun 'Colour Porcelain'.

Met welke argumenten?

Het lijkt erop dat veel van de jury's zich niet in de kaarten wilden laten kijken. Het is in ieder geval nauwelijks gelukt om te achterhalen met welke argumenten zij besloten een prijs al dan niet toe te kennen. We weten dus van veel serviezen wel dát ze een prijs hebben gewonnen, maar niet waarom. Gelukkig zijn er uitzonderingen op de regel. En ook al horen we het niet uit de mond van de juryleden, indirect valt soms een indruk te krijgen van wat er zo bijzonder aan het winnende serviesgoed was. Bijvoorbeeld dankzij een verslag in de pers.

Grijs673
Rolande
de autoriteiten spreken

Een eerste lijstje met winnaars was snel gemaakt. Zo'n vijftien winnende serviezen waren boven tafel gekomen. In de hoop op aanvullingen is het lijstje vervolgens opgestuurd aan een aantal autoriteiten op het gebied van het Nederlandse aardewerk en/of serviesgoed: Robert Fock, Friggo Visser en Dennis van den Hoek. De heren deden hun naam eer aan want het lijstje met winnaars groeide stevig aan. Bovendien wist Van den Hoek interessante artikelen met aanvullende informatie en dito beeldmateriaal op te diepen.

Serviezendomein

Grappig genoeg begint ook Serviezendomein een belangrijke bron van informatie te worden, zoals bijvoorbeeld over de Certificaten Gulden Vorm, de prijzen die op de Jaarbeurs van Utrecht werden toegekend aan producten met goede vormgeving.

Chris-Hoef-Turijn
W
Winnaar van de Dutch Collector Award 2016

Om zowel de zelfstandig werkende pottenbakkers als de fabrieken te verleiden om mooi en verantwoord serviesgoed te maken zijn er nationaal en internationaal heel wat wedstrijden uitgeschreven voor het 'beste' servies. Welke Nederlandse - of door Nederlanders ontworpen - serviezen zijn ooit in de prijzen gevallen, waar zijn ze gemaakt en wie waren de ontwerpers ervan?

De vraag is, waar vind je deze informatie? Wel, voor een deel blijkt zij eenvoudig te achterhalen. In de catalogus bijvoorbeeld bij de tentoonstelling 'Maastrichts aardewerk en porselein 3,' (Bonnefantenmuseum 1984) staat keurig vermeld wanneer een van de serviezen een prijs heeft gekregen. Een ander deel van de informatie kan worden opgediept uit archieven van de Nederlandse pers. Tenslotten valt het nodige te achterhalen in de vele studies en boeken over de Nederlandse keramische industrie. In hoeverre het overzicht daarmee compleet is zal nog moeten blijken.

De winnaars zijn....

 


 




 

laatste editie

serviezendomein.nl

archief

register /

overzicht serviezen

tijdbalk

ontwerpers

producenten

kent u dit servies?

serviesverhalen

collectie

wij zoeken

een link naar

reacties

home