Villeroy&Boch:
' Geranium'
Hetty Bloemendal in haar winkel
btn vooruit
om verder te lezen
klik op de pijl rechts
btn home
btn achteruit

Een nieuwe uitstraling

Wanneer je een winkel overneemt dan moet je hem ‘eigen’ maken. Hetty laat langs de wanden nieuwe houten kasten bouwen die het interieur een iets luxueuzere uitstraling geven. Er komt een nieuw keukentje want ze wil het contact met de bezoekers intensiveren en koffie serveren is dan wel het minste. Of de mensen serviesgoed komen aanbieden of aanschaffen, dat maakt niet uit. ‘Het een kan niet zonder het ander’. Onbewust, maar op langere termijn zeker merkbaar, is de kwaliteit van het serviesgoed op een iets hoger niveau gebracht. Nog altijd is er veel eenvoudig aardewerk uit Maastricht en Gouda op voorraad, maar decoratief (en vaak ook antiek) servies uit Engeland en Duitsland domineert nu het interieur; een feest om tussen rond te lopen.

 




iets voor jou

Serviesgoed word je niet zo snel moe. Nee, de aanleiding voor Plonie en Trees om naar opvolging uit te kijken ligt elders en wel in de persoonlijke sfeer. Ze maken ermee geen haast en huren ook geen headhunter in. Op een schoolbordje hangend aan een deur schrijven ze: wij zoeken overname.


Hetty Bloemendal en haar man Henk zijn al lang voordat ze bij Wempe & Wempe binnenstappen verslingerd aan serviesgoed. Henk heeft als hobby koken en wil zijn gerechten graag mooi opdienen. Hetty verzamelt - nogal eclectisch - oud keramiek.

Ja, Hetty had het bordje wel zien hangen, maar er verder geen aandacht aan geschonken. Het was Henk die haar wakkerschudde met de opmerking:
dit lijkt me nu precies iets voor jou.


In de leer

Al 14 dagen later, begin mei 2005, wordt de overname getekend. De feitelijke overdracht wordt vastgesteld op 31 december. In de tussentijd zal Hetty bij de dames Wempe in de leer gaan. Hetty: ‘Ze waren streng. Ik kreeg een doos met stukken mee naar huis om de merknamen uit mijn hoofd te leren. Ik werd zelfs overhoord!’
Het klinkt alsof ze een zware tijd had, maar niks was minder waar. Zij, Plonie en Trees konden uitstekend met elkaar opschieten en de laatsten waren graag bereid om hun uitgebreide kennis en ervaring met Hetty te delen. Oud en Nieuw vierden ze dat jaar gezamenlijk, met als klap op de vuurpijl de overhandiging van de voordeursleutel.
Hetty-3
Hetty

binnen

Voorspoed

Stadsherstel ontfermt zich in 1984 over het voormalige fabriekscomplex. Vijf jaren van plannen en renoveren volgen tot bij Wempe & Wempe de sleutel feestelijk in de voordeur kan. De zaken gaan voorspoedig. Als in 1994 de buurman uit zijn grachtenpandje is gegroeid en vertrekt, haasten de dames zich om de ruimte bij hun winkel te trekken.

 



Een nieuwe uitdaging

Hetty maakte al eerder een carrièreswitch. Ze was opgeleid als medisch analyste en had als zodanig een aantal jaren in de gezondheidszorg gewerkt. Vervolgens was ze als zelfstandig adviseur aan de slag gegaan maar ook daar was ze nu klaar mee. Als hobby had ze zich verdiept in kunstgeschiedenis en archeologie en had daarbij een voorliefde ontwikkeld voor oud keramiek. Henks opmerking in de serviezenwinkel deed Hetty duizelen en ze moest even tijd nemen om zijn woorden naar waarde te schatten. Maar toen het eenmaal tot haar doorgedrong besefte ze het gelijk van haar echtgenoot: dit is nu precies iets voor mij.


kom in poort
Hetty
buiten-3

logo
Hier wordt de inhoud voor id "blokje10" weergegeven
Hier wordt de inhoud voor id "blok9" weergegeven

Het Buitenom

Vijf oktober 1989. Plonie en Trees openen hun winkeltje in tweedehands serviesgoed. Hipper kan het niet. Spulletjes van oma zijn ‘en vogue’ en hele volksstammen verzamelen aardewerk uit Maastricht. De locatie is schilderachtig. Het Buitenom is een resterend stukje van de oude Haagse grachtengordel die begin 17e eeuw is aangelegd in opdracht van Prins Maurits. Het is een stukje Den Haag met een rijk verleden. Eén van Nederlands belangrijkste schrijvers, Eduard Douwes Dekker, oftewel Multatuli, woonde er en op de hoek stond Plateelbakkerij Rozenburg. Woning en fabriek zijn afgebroken en hetzelfde lot wachtte het huisje van Wempe & Wempe. Het is te danken aan krakers dat het monumentje – ooit onderdeel van Panders meubelfabriek Hollandia - nog overeind staat.

Buitenom

25 jaar Wempe & Wempe

Binnenkort is het feest in Den Haag. 25 jaar geleden openden Plonie en Trees, beter
bekend als Wempe & Wempe, aan het Buitenom hun winkeltje in tweedehands servies-
goed. Vooruitlopend op dit jubileum zijn wij aan het Buitenom een kijkje gaan nemen.

 



 

laatste editie

serviezendomein.nl

archief

register

overzicht serviezen

tijdbalk

ontwerpers

producenten

kent u dit servies?

serviesverhalen

collectie

wij zoeken

een link naar

reacties

home

Hier wordt de inhoud voor id "wrapper" weergegeven