Meydam-784
Floris Meydam
fotograaf onbekend, jaar onbekend
courtesy RCE / Nationaal Glasmuseum Leerdam


Eén van de objecten uit de Pinguin-serie had uitzonderlijk veel succes, en wel een bonbonschaaltje met deksel (1953). Het leek de directie een prima basis voor een geheel nieuw servies van de hand van dezelfde ontwerper. Meydam ging aan de slag.

btn vooruit
btn home
achteruit

 

Floris Meydam

Onder dit gesternte komt het talent van Floris Meydam in de ateliers van Kunstaardewerkfabriek Regina aan. Hij heeft zijn sporen al verdiend bij de Glasfabriek Leerdam waar hij hoofdontwerper is samen met A.D. Copier. Geholpen door de stevige vernieuwingswind kan hij voor Regina moderne luxe objecten gaan ontwerpen als vazen, pindastellen en asbakken. Een opvallende serie in matzwarte en glanzend witte uitvoering krijgt de toepasselijke verzamelnaam ‘Pinguin’.
folder-bp
Pagina's uit folders van Regina
courtesy: RCE/NGL
Fris_op_tafel
regina-folder

De ideale tafel
afgebeeld in het tijdschrift Goed Wonen.

Goed Wonen

Natuurlijk bedenkt een ieder niet zelf wat er allemaal hoog nodig is. Nee, men huppelt de nieuwe gidsen achterna het land van de toekomst in. Eén van de belangrijkste trendwatchers is Stichting ‘Goed Wonen’, een soort voorloper van de consumentenbond die de wereld te lijf gaat met haar moderne normenkader. Alles moet voldoen aan een aantal duidelijk omschreven eisen: kwaliteit, degelijkheid, doelmatigheid en prijs. Wat door de stichting positief wordt beoordeeld, krijgt een eervolle vermelding en mag verschijnen in het 'Goed Wonen’ tijdschrift.

Meydam
Black Princess
Pinguin
Hier wordt de inhoud voor id "blokje14" weergegeven
Hier wordt de inhoud voor id "blokje13" weergegeven
Regina:
pindastel
Floris Meydam

Lees meer over dit onderwerp.


Black_princess


Met andere ogen

De economie raakt op toeren. Er is meer te besteden en vooral de hogere sociale lagen spenderen hun verdiensten graag aan alles wat met ‘het nieuwe wonen’ te maken heeft: De woning krijgt een grondige ‘make-over’. De grote oude bankstellen en meubels moeten het veld ruimen. De ruimte wordt praktisch ingedeeld en met veel inventiviteit wordt in de kleine kamertjes zoveel mogelijk leefruimte gecreëerd. Doorgeefluikjes en opklaptafeltjes zijn het ‘je van het’. Ook het vooroorlogse serviesgoed wordt resoluut bij de weg gezet.bootjes

Optimisme

De jaren vijftig. De oorlog is voorbij, de schaarste bedwongen. De tijd is aangebroken om een nieuw leven te gaan vieren. Alles wat zwaar of somber oogt wordt geassocieerd met de afgesloten periode en afgewezen. De nieuwe mens wil optimisme uitstralen. Zijn omgeving moet licht zijn en fris. Passend in het nieuwe lentegevoel zijn de talrijke kleurrijke en organisch gevormde pindastelletjes; olijk als de krokussen in het gazon, schuitjes in de haven of schelpen aan de waterkant.


Floris Meydam:

Black Princess

laatste editie

serviezendomein.nl

archief

register

overzicht serviezen

tijdbalk

home


 

Hier wordt de inhoud voor id "wrapper" weergegeven