Van wie of waar?
De vraag waar Blossom Panache gemaakt is lijkt eenvoudig te beantwoorden. Het servies sluit nauw aan bij het keramiek zoals dat vanouds bij de Koninklijke Porceleyne Fles in Delft wordt vervaardigd. De directeur van de fabriek bevestigde onze aanname. Voor het basisontwerp blijkt een meesterschilder van de organisatie verantwoordelijk. Wie het is, dat blijft geheim.
Zuinig Nederland keek geschokt op toen in de vaderlandse pers werd aangekondigd dat onze Koning en Koningin een nieuw servies hadden besteld en daar een recht vorstelijk bedrag aan zouden spenderen. Ze kochten het niet voor privé ontvangsten op de Eikenhorst, maar voor officiële staatsbanketten zoals die regelmatig in het Paleis op de Dam of op Paleis Noordeinde plaatsvinden.
9 delen
Ieder couvert bestaat uit 9 Delfts blauwe delen: een onderbord, 7 borden in oplopend formaat, een mokka- en een theekop met schotels. Elk onderdeel is anders en de kracht van het design komt eerst goed tot zijn recht waneer ze met elkaar worden gecombineerd. Het onderbord met zijn geometrische decoratie biedt een uitgelezen fond voor de andere borden waarop geschilderde stillevens zijn aangebracht. In de afbeeldingen blijkt de nodige symboliek te zijn verwerkt. Zo schijnt een ijsvogeltje naar Willem van Oranje te verwijzen (al is de uitleg daarvan in het persbericht zo kryptisch dat ik niet begrijp hoe). Het gouden monogram van de koning en koningin spreekt voor zich.
Een beetje gastenlijst bij dit soort evenementen telt al snel 100 genodigden met uitschieters tot 275. Daar bent u er niet mee, zal de Hofmaarschalk het koningspaar hebben ingefluisterd. Het gaat met serviezen in het paleis niet anders dan bij u en mij; na verloop van tijd zijn de borden op en blijken ze nergens meer te koop te zijn. Precies dat was immers gebeurd met het vorige staatsbankettenservies. Intensief gebruik tijdens de 40 jaren trouwe dienst had zijn tol gevraagd. Er was inmiddels teveel gesneuveld om het nog langer met een gerust hart voor officiële banketten te gebruiken. Dat betekent overigens niet dat het wordt afgedankt. Bij kleinere bijeenkomsten kan het nog gewoon worden gedekt.
Een servies koop je niet iedere dag. Sterker nog, veel mensen kopen er zelfs nooit een. Maar, wanneer je het toch doet, dan loont het om er wat tijd voor uit te trekken, een beetje servies gaat al snel een mensenleven mee. Het servies dat Koningin Beatrix aanschafte deed bijna 40 jaren dienst. Afgelopen week werd Blossom Panache gepresenteerd, het nieuwe servies van het Koninklijk Huis, ontworpen en geproduceerd in Nederland. Wáár het is gemaakt en wie er bij het ontwerp betrokken zijn geweest, dat lijkt geheim. Zeker is dat er goed over is nagedacht. Het Delfts blauwe servies is stijlvol, passend in de traditie en met een elegante eigentijdse toets.
Blossom Panache,
het nieuwe servies voor het Koninklijk Huis.