Zweitse Landsheer

In 2008 verscheen er bij de Stichting Cultuurfonds in ‘s-Hertogenbosch een monografie over Zweitse Landsheer. Marie-Thérèse van Glabbeek omschreef hierin het oeuvre dat de ontwerper voor Goedewaagen creëerde als ‘elegante zakelijkheid’. Dat gaat zeker op voor ‘Blue Sky’. Het servies is verfijnd, en heeft een strakke en luxueuze uitstraling.
Vormgeving én kostprijs duiden erop dat de doelgroep tot de bovenlaag van de samenleving behoorde. De theepot bijvoorbeeld kostte fl. 8,75 wat in die jaren een heel bedrag was. Het bruto uurloon van een mannelijke industriearbeider lag in 1960 gemiddeld op fl. 2,13. Rekening houdend met de belastingen, moest hij voor een theepot zo’n 6 uur werken. Dan kon je bij Blokker wel goedkoper terecht.

Op_rand

Handelsmerk

De kleur blauw is vrij donker, zeker gezien de naam. Night Blue was preciezer geweest. De combinatie met het heldere wit van het deksel is enigszins hard, maar geeft het geheel wel een frisse uitstraling.
Bovenop het deksel vinden we een aangedraaid knopje in de vorm van een bloemkelkje dat een handelsmerk van Landsheer lijkt te zijn geweest. We vinden het terug bij zijn eersteling, het peper-, zout- en mosterdstel, bij het Maestro-servies, zijn mokkaserviesje etc.

btn vooruit
btn home
btn achteruit
kopje
kopje

Het model

De standring van de theepot heeft een doorsnede van 9 centimeter, precies even groot als de kraag. Het lichaam bolt vanaf de onderkant snel uit tot een doorsnede van ongeveer 11,5 cm. om daarna langzaam terug te buigen naar de oorspronkelijke 9 cm. Opvallend is de hoekige vorm van de handgreep. Hoekig is ook de manier waarop het deksel op de pot ligt. De vloeiende vorm van het pot wordt niet voortgezet in het deksel, maar eerder afgesneden. De tuit heeft een klassiek aandoende vloeiende vorm die de lijn van de pot lijkt te weerspiegelen: snel uitlopend en langzaam terugkerend.

Blue_Sky2
Blue_Sky
Hier wordt de inhoud voor id "blokje10" weergegeven
Hier wordt de inhoud voor id "blok9" weergegeven
bekers

In de literatuur

Blue Sky komt er in de literatuur bekaaid vanaf. De boeken over Goedewaagen en Landsheer besteden er nauwelijks aandacht aan. Ten onrechte lijkt me, want het is een opvallend en stijlvol servies. Uit een oude brochure weet ik dat het in tenminste twee kleurstellingen is gemaakt. Naast het hier getoonde blauw / wit was het ook in tabakskleur / bruin leverbaar onder de naam Brasil. De naam Blue Sky lijkt dus meer verbonden met de kleuren van het glazuur dan met het model. Of het model onafhankelijk van de kleur een naam kende is onduidelijk. Zweitse Landsheer ontwierp Blue Sky in 1959.

 

bekers

Goedewaagen: Blue Sky

Ontwerp: Zweitse Landsheer

 

 

 

 

laatste editie

eerdere edities

alle onderwerpen

overzicht serviezen

tijdbalk

kent u dit servies?

collectie

wij zoeken

een link naar

reacties

serviezendomein.nl

home

 

 

Hier wordt de inhoud voor id "wrapper" weergegeven