Jug-and-mug
Servies-350
Cor Unum:
melkset 'Jug and Mug'
Zweitse Landsheer 1959
gezien in Stedelijk Museum Den Bosch.
kop-op-voet



btn vooruit

btn home
achteruit
brochure
Cor Unum:
theepot 350 (1962), koffiepot 355 (1963),
suikerpot 351 (1962), melkkan 352 (1962),
kop en schotel 353, 354 (1969),
Zweitse Landsheer,
gezien Stedelijk Museum Den Bosch


afbeelding uit brochure (1971),
foto Zweitse Landsheer
courtesy Cor Unum
Zweitse Landsheer:
'Jeroen',
links: foto Zweitse Landsheer,
courtesy Cor Unum

Jug and Mug

Natuurlijk veranderde met de komst van topontwerper Landsheer ook het aanzien van de productie. Hij koos een andere – meer uitzonderlijke – kleisoort en ontwierp een reeks gebruiksgoed met een eigentijdse vormgeving en die aansloot bij het technische kunnen van zijn medewerkers. De opkomende mode van aardewerk met een ambachtelijke uitstraling kwam daarbij goed van pas. Zweitses eerste ontwerp in zijn nieuwe functie is een melkset bestaande uit een kan (model 300) en bekers (model 301). In 2007 is deze stijlvolle en nu weer trendy set uit 1959 onder de naam Jug and Mug opnieuw in productie genomen.

Jeroen
Jeroen-Landsheer
sobere vormen en monochrome glazuren

Landsheer staat als vormgever binnen de stroming van het functionalisme. Hij vindt een ontwerp uitsluitend geslaagd als het daadwerkelijk object voldoet aan waar het voor gemaakt is. Mooie vazen waar geen bloemen in kunnen, zijn niet zijn ding. Verder heeft hij een voorkeur voor sobere (ronde) vormen en monochrome glazuren. Vanuit deze optiek ontwerpt hij in 1962 een eerste theeservies voor Cor Unum (modellen 350 – 352) en in 1963 een koffieservies, beide leverbaar met zowel een houten als een keramische deksel. In dezelfde geest kwam ook een ontbijtservies en een dinerservies tot stand. Een bijpassende dekselpot bleek goed voor een bekroning met het Certificaat Gulden Vorm, de designprijs van de Jaarbeurs in Utrecht, najaar 1964.

Vooruit

Ondanks de verkoopsuccessen en ondanks het subsidie komt Cor Unum niet uit de rode cijfers. De gemeente schiet te hulp en neemt in 1964 de financiële verantwoordelijkheid op zich, maar niet zonder duidelijke eisen aan de organisatie te stellen. De bedrijfsvoering moest effectiever worden. In 1968 blijkt er ondanks veel goede wil weinig vooruitgang te zijn geboekt. ‘s-Hertogenbosch ontfermt zich daarom volledig over het bedrijf en maakt het tot een gemeentelijke instelling. Voorlopig kan de pottenbakkerij weer vooruit.


Kop op voet

In 1969 breidt Landsheer zijn koffieservies uit met een nieuw kopje: de kop op voet, dat zo’n een doorslaand succes wordt dat de productie de vraag in de verste verte niet kan bijbenen.

In 1970 verschijnt Jeroen, een nieuwe theepot compleet met bijbehorend theeservies, gevolgd door een serie van zes schalen in oplopend formaat. De gewoonte om complete serviezen te kopen raakte in onbruik. Cor Unum speelt op deze tendens in door alle producten los aan te bieden onder de stimulerende verzamelnaam ‘combineer-keramiek’. Landsheer zat niet om creativiteit verlegen. De collectie gebruiksaardewerk groeide hard en steeds weer lukte het hem om met verrassende nieuwe modellen voor de dag te komen.
logo
W
Winnaar Dutch Collector Award 2016

De jaren 60

De financiële situatie blijft precair. In 1960 wordt een oplossing gevonden door Cor Unum onder te brengen in een nieuwe stichting die de belangen gaat behartigen van ‘geestelijk en/of lichamelijk gestoorden’. Dankzij deze manouvre komt de organisatie in aanmerking voor subsidie binnen het kader van de sociale werkvoorziening. Cor Unum neemt een nieuwe werkplaats in gebruik die groot genoeg is om aan 35 tot 50 medewerkers plaats te bieden. Met de extra bedrijfsruimte kan ook het assortiment worden uitgebreid.

Cor Unum

Pagina 3


 




 

laatste editie

eerdere edities

alle onderwerpen

overzicht serviezen

tijdbalk

serviezendomein.nl