Een van de Wonderkamers staat geheel in het teken van tafelen. Een multimediaal tafelblad om educatief mee te spelen en een vitrine met trendy jaren vijftig serviesgoed van De Sphinx (ook al weer van Bellefroid) en daarnaast vooral delen van servies Zeeland ontworpen door Adolf Le Comte in 1897-'98 voor de Porceleyne Fles in Delft.
Jansen van Galen
Het is een van de mooiste theepotten van
Hendrik Jansen van Galen. Hij ontwierp hem voor aardewerkfabriek Ram in Arnhem. Dit model kom je zelden tegen en dus is het feest de pot hier te zien staan. Jammer dat het even leuke bijpassende roomstelletje er niet naast is gezet. Dat zou wel eens een reden kunnen hebben....
Op weg naar de uitgang passeerden we twee zaaltjes met Delfts wit. In de eerste zaal staarden gestolde koetjes ons aan. Achter een glazen deur stond serviesgoed, maar daar was net iemand bezig de volgende generatie lezers van serviezendomein op te leiden. Vooral niet storen dus.
Deksels!
Het vraagt wat extra oplettendheid om te zien dat de conservator keramiek zich waarschijnlijk heeft vergist toen hij of zij de theepot uit het depot haalde. Het deksel dat op de pot staat heeft een opening die bestemd is voor het lepeltje in de suikerpot. De deksels zijn dus verwisseld. Of één ervan is in het verleden verloren gegaan en nu heeft de conservator zich moeten behelpen.
Groots en meeslepend is het micro-woningblok vol kamertjes en zalen als ludieke omgeving voor de collectie miniatuurkunst van Ria en Lex Daniëls. 'Klein maar fijn', lijkt hun motto. Dankzij een combinatie van een oude theatertruc en videoprojecties is het wereldje van passende inwoners voorzien. Piepkleine interieurverzorgsters, bijvoorbeeld, zijn in een van de kubussen druk doende een kunstwerkje op te poetsen.
Geruime tijd was het Berlage & Zwart ontbijtservies hier zoek. Uiteindelijk bleek het op reis en bevond het zich op een Berlage- tentoonstelling in boekhandel Waanders in de Broere in Zwolle. Nu is het terug gekeerd naar het Gemeentemuseum waar het een betoverende plek heeft ingenomen in de Wonderkamers.
Links de bekende persglazen schaal van Berlage.
Coco en de Wonderkamers
pagina 2