Mochten de kleintjes op Nijntje uitgekeken raken, geen nood: er is een theepot-huisje voor ze gebouwd waar menige kabouter jaloers op zou zijn. Ook volwassenen blijken het overigens prima naar hun zin te hebben in de tot zithoek uitvergrote theekopjes.
om verder te lezen
klik op de pijl rechts
Rijksmuseum
Hoogtepunt van de Holland Boulevard is het filiaal van het Rijksmuseum dat sind 2002 jaarlijks tussen de 150.000 en 200.000 bezoekers trekt. Het goudkleurige paviljoen - ontworpen door Benthem Crouwel Architects - biedt onderdak aan wisselende exposities. Ook hier wordt de reiziger serieus genomen. Er hangt topwerk van internationaal bekende schilders als Frans Hals, Jan Toorop en Karel Appel.
De ogen van de jongste kijkers zullen vooral door de keramische Nijntje-spaarpot worden getrokken. Hongerige familieleden tonen waarschijnlijk meer belangstelling voor een Hollands broodje kaas.
Royal Delft
Midden op een lange tafel staat een grote vitrine met daarin een bonte verzameling objecten van keramiek, alles schijnbaar met de losse hand uitgestald. Opvallend mooi komen de ondecoreerde witte theepotten over. Maker van dit alles is De Koninklijke Porcelyne Fles of zoals de firma tegenwoordig heet: Royal Delft.
Gastheerschap en economisch inzicht
Erg prettig om te zien dat je als reiziger serieus wordt genomen. In plaats van de gebruikelijke stapels oppervlakkige salontafel-lectuur staan er werkelijk interessante werken, zoals bijstaand plaatje mag bewijzen. In andere kasten vind je vertaalde Nederlandse romans verdeeld over maar liefst 29 talen. Menigeen kan hier in zijn moedertaal aan een boek beginnen en dat vervolgens in eigen land aanschaffen om verder te lezen. Gastheerschap en economisch inzicht gaan op Schiphol hand in hand.
Bibliotheek
Als eerste luchthaven ter wereld biedt Schiphol haar reizigers de mogelijkheid aan om in een sfeervolle leeszaal onderuit te zakken met een roman, een kunstboek of wat voor boek dan ook. Allerlei oorspronkelijk Nederlandse werken staan daar in vertaling en zijn zo toegankelijk voor de internationale reiziger die wachtend op zijn volgende vlucht even kennis wil maken met de Nederlandse cultuur of keuken. En voor degene die niet van lezen houdt zijn er films te zien en is er volop muziek te beluisteren.
Hier wordt de inhoud voor id "blok9" weergegeven
Holland Boulevard
Soms kan reclame voor ons land zo aanstekelijk werken dat we in de verleiding komen het vliegtuig zonder ons te laten vertrekken. Dit gevoel overviel ons afgelopen week op Schiphol. Voor het eerst sinds tijden vertrokken wij naar een bestemming buiten de Schengenlanden en kwamen terecht op de Holland Boulevard. Niet voor niets dat Schiphol al jaren in de prijzen valt als een van de beste luchthavens ter wereld. Het Nederland dat ons daar werd voorgespiegeld was gastvrij, kunstminnend, design-geïnteresseerd, belezen en doordrongen van een eigen cultuur. We hebben onze reis toch maar voortgezet, maar niet alvorens we een aantal foto's hadden gemaakt. Vooral natuurlijk omdat er zoveel aandacht is voor Nederlands aardewerk.