foto: Erik en Petra Hesmerg
courtesy: Keramiekmuseum Princessehof Leeuwarden
Potten om te bewaren
20 mei van dit jaar opende de tentoonstelling Potten om te bewaren. Drie grote zalen en een wand zijn het decor van een enorme hoeveelheid aardewerken voorraadpotten en kruiken uit de privéverzameling van Teo en Bettie Bax. Ooit werden ze gebruikt om voedsel of andere waren in te conserveren. Zeg maar de Tupperware van onze voorouders. Nu ben ik gek op die plastic bakjes, maar eerlijk is eerlijk, tegen die decoratieve vaten kunnen ze niet op.Dronken we in Nederland tot 20 jaar terug bijna allemaal dezelfde soort thee, tegenwoordig kiest iedereen zijn eigen favoriete smaakje, of moet ik zeggen 'melange'. Waar vroeger alleen fijne verbrokkelde blaadjes werden verwerkt zie je nu soms hele bossen loof in een glas drijven. We noemen het allemaal thee, maar vaak is daarvan geen sprake. Wanneer de basis voor het drankje niet van de theeplant, de Camellia sinensis, komt dan is het geen thee, wat u er verder ook voor kruiden in mikt. Rooibos- of camillethee hebben dus een oneigenlijke naam; ze zouden rooibosinfusie of camille-infusie moeten heten. Maar ja, wie durft ze dan nog te drinken?
Dat de thee oorspronkelijk uit het oosten kwam, dat weten we allemaal. Ja, het was in China waar het allemaal begon, waarschijnlijk al duizenden jaren terug. Hoe dat eerste theeblaadje in het hete water terecht kwam is het onderwerp van menige Oosterse mythe.
Vanuit China verspreidde het theedrinken zich eerst naar Japan waar het zich stevig in de cultuur nestelde. De oude Japanners zouden zich
verslikt hebben als ze de theezakjes in onze
mokken zagen drijven. Zij omringden het thee-
drinken met verfijnde gebruiken en rituelen.
Eerste pluk
Als het op theedrinken aankomt leven we in een land van barbaren en ik reken mijzelf ook daartoe. Wanneer je leest met hoeveel liefde en aandacht andere culturen hun theeblaadjes selecteren en deze met water van precies de juiste temperatuur uitmuntend laten geuren en smaken, dan kijk je toch wat beschoomd neer op onze gewoonte om een theezakje in een pot kokend water te slingeren. Wat weten wij van de hemelse eerste pluk van de Darjeelingthee? Erger nog, we weten niet eens het verschil tussen echte thee en een infusie. Het Keramisch Museum heeft zendingswerk te verrichten!
Op de thee en Potten om te bewaren
tentoonstellingen in Museum Princessehof