RAM:
delen theeservies 'D'
Henri van Lerven,
circa 1925



Lotus

Het karakter van D wordt extra benadrukt door een decoratie die naar het schijnt Mansveld voor het theeservies heeft ontworpen, Lotus genaamd. De gestyleerde lotusbloemen maken het oosterse plaatje compleet.

 

btn vooruit
naar RAM pagina 6
btn home
achteruit
RAM-D

Onthullende advertenties

In dezelfde catalogus voor het BKI-paviljoen komen we twee advertenties tegen van RAM. De rechter advertentie toont een theeserviesje dat doorgaans aan Hendrik Jansen van Galen werd toegeschreven, maar dat is dus nu niet langer vol te houden. Het moet gezien het lijstje in de catalogus óf van Van Lerven óf van Mansveld zijn.




Provi



RAM:
theeservies 'D' van Henri van Lerven
met décor 'Lotus' van F.J. Mansveld,
foto en collectie Marian Hankel
Nenijto
Lotus
Servies D

De linker advertentie toont servies D van Henri van Lerven. Dat het ontwerp van hem is staat niet ter discussie omdat er exemplaren zijn waar zijn stempel onderop staat. De puntoortjes van het servies, de parasol-achtige deksels, de vormgeving van suikerpot en theepot, alles verraadt oriëntaalse (Indische ?) invloeden.

Wat opvalt als de twee advertenties zo naast elkaar staan, zijn de overeenkomsten tussen de theeserviezen. Wanneer we de oortjes buiten beschouwing laten, dan is de vormgeving van de kopjes vrijwel identiek. Hetzelfde geldt voor de kannetjes. Ondanks de afwijkende theepotjes lijkt de hand van een en dezelfde ontwerper te herkennen. Als dat klopt dan zijn beide theeserviesjes van Henri van Lerven.
Pierrot
'PLATEELBAKKERIJ 'RAM', Arnhem
Gebruiksaardewerk als theeserviezen, ontbijtserviezen, gebakstellen. Ontwerpen van Henri van Lerven en F.J. Mansveld.
Sieraardewerk als vazen, borden, kommen. Ontwerpen van W. van Ham en Henri van Lerven.
Plastieken. Ontwerpen van Jansen van Galen.'
Het BKI-paviljoen

De BKI was nauw bij de Nenijto betrokken en liet voor zichzelf een flink paviljoen neerzetten. Uiteraard gaf RAM hier tijdens het evenement acte de présence. De BKI gaf een eigen catalogus uit waarin we kunnen lezen wat RAM van zins was om te exposeren:








Blijkbaar was RAM trots op zijn ontwerpers, want elk werd met naam genoemd. Al het getoonde serviesgoed was - zo lezen we - van Mansveld en Van Lerven. We komen ook de naam van de bekende beeldhouwer/vormgever Jansen van Galen in het lijstje tegen. Hij was blijkbaar in 1928 al actief voor RAM, maar uitsluitend voor plastieken. Pas later zouden er serviezen van hem in het assortiment opgenomen worden.

RAM:
'Pierrot'
Jansen van Galen
circa 1928
foto Botterweg Auctions Amsterdam



RAM-logo
'De Nenijto in aanbouw'
courtesy Gemeentearchief Rotterdam

In 1926 werd de Vereniging Nederlandsche Nijverheidstentoonstelling 1928 in het leven geroepen. Geïnspireerd door de vele wereldtentoonstellingen liet zij in de polder Blijdorp in Rotterdam een enorm complex optrekken vol paviljoens met als doel de nationale industrie en nijverheid te stimuleren. Bovendien, 1928 zou het jaar worden van de Olympische Spelen in Amsterdam, en Rotterdam wilde graag de internationale bezoekers verleiden ook een dagje nabij de Maas door te brengen. Het evenement kreeg als naam Nenijto mee (soms - waarschijnlijk met het oog op de buitenlandse gasten - gespeld als Nenyto).

Het gemeentearchief van Rotterdam plaatste enige tijd geleden een kort filmpje van de bouw van de grote hal van de Nenijto op haar website:


Plateelbakkerij RAM

pagina 5


 




 

laatste editie

eerdere edities

alle onderwerpen

korte berichten

overzicht serviezen

tijdbalk

kent u dit servies?

wij zoeken

serviezendomein.nl

een link naar

home