Het-Loo-dekschaal
Het-Loo-schaal
Plateelbakkerij Zuid-Holland:
saladeschaal servies 'Het Loo'
begin 20e eeuw


PZH-Het-Loo-transp



btn vooruit
lees verder, klik op pijl
btn home
achteruit
Bord_het-Loo
Museum-Gouda-Loo

combineren

Na het huwelijk van Wilhelmina met prins Hendrik nam het jonge paar intrek op Paleis Het Loo; haar moeder maakte ruimte en vertrok naar Paleis Soestdijk. Het lijkt erop dat Emma het cadeauservies van wijlen Willem III niet wilde achterlaten, maar het haar dochter ook niet wilde ontzeggen. Ze ging op zoek naar een nieuw ‘Het Loo’ servies. Emma zocht het niet in Parijs. Het nieuwe servies hoefde ook niet met het oude gecombineerd te worden. Ze wilde het laten aansluiten bij het modieuze eierschaalporseleinen serviesje dat Rozenburg haar dochter en schoonzoon kort daarvoor cadeau had gedaan. Emma richtte zich waarschijnlijk in eerste instantie dus tot Rozenburg, maar daar konden ze haar helaas niet helpen. Eierschaalporselein is niet geschikt voor een tafelservies.


Voor deze pagina maakte ik dankbaar gebruik van onder meer: A.D. Renting (redactie): 'Paleis Het Loo. Een Koninklijk Museum', Nijmegen 2012.
Plateelbakkerij Zuid-Holland:
theekop en schotel 'Het Loo'
decor 'Korenbloemen'
begin 20e eeuw
foto Tom Haartsen
courtesy Museum Gouda

Charme

Het Loo servies bleef in de opslag totdat Wilhelmina’s kleindochter Beatrix het onder ogen kreeg. Net als Emma en Wilhelmina viel ze voor de charme van het jugendstil plateel en ze besloot het uit de vergetelheid te redden. Vandaar dat het nu in Winterpaleis Het Loo getoond kan worden.

 

gedekt met kroon

Ergens tussen 1878 en 1890 kocht koning Willem III voor zijn tweede echtgenote, koningin Emma, in Parijs een mooi cadeau. Het was een wit porseleinen servies ‘gedekt met Kroon’ met vergulde rand en ornamenten en waarop groene ranken zich om de woorden “het Loo” slingeren. Emma was er blij mee. Ook haar opgroeiende dochter Wilhelmina zou het later graag op tafel zien staan.
Zolang moeder en dochter op één adres woonden konden ze dit genoegen delen.



 

Plateelbakkerij Zuid-Holland:
tekening dekschaal van
Het Loo servies,
geschenk van koningin-moeder Emma aan koningin Wilhelmina,
afbeelding uit het jubileumboek voor directeur W.H. Hoyng in 1948 t.g.v. 40 jaar directeurschap.
Met dank aan de erven Hoyng

Plateelbakkerij Zuid-Holland:
platte schaal servies 'Het Loo'
begin 20e eeuw


opgeslagen en vergeten

Wilhelmina moet weg van haar Het Loo servies zijn geweest. Het sierde haar tafel zó vaak dat er met regelmaat onderdelen bijbesteld moesten worden. Ze raakte er ook niet snel op uitgekeken, want zelfs na de Tweede Wereldoorlog werden er nog aanvullingen voor besteld. Het feit dat zal Wilhelmina na haar troonsafstand weer op Het Loo ging wonen zal hebben meegespeeld. Al was het plateel dat de naoorlogse fabriek haar leverde sterker, de kwaliteit van de beschildering haalde het niet bij de oudere serviesdelen. Na verloop van tijd raakte het servies in onbruik en werd opgeslagen. Wilhelmina overleed in november van het jaar 1962.


logo-het-Loo
W

308-delig

Plateelbakkerij Zuid-Holland was in 1898 geopend, een jonge firma nog dus, maar ze waren wel in staat om heel mooie siervazen te maken. Misschien konden zij op basis van de ontwerpen van het Rozenburg set een tafelservies vervaardigen? De order werd door de onderneming enthousiast opgenomen. Emma pakte dan ook uit. Ze bestelde voor haar dochter maar liefst een 308-delig servies; de nota is bewaard gebleven. Het werd het eerste grote tafelservies dat de plateelbakkerij zou produceren.

servies Het Loo


 




 

laatste editie

eerdere edities

alle onderwerpen

korte berichten

overzicht serviezen

tijdbalk

kent u dit servies?

wij zoeken

serviezendomein.nl

een link naar

home