Jaap-de-Groot
btn vooruit
Nog meer weesjes
btn home
achteruit

Volgens mijn gegevens, en die zijn hierover vrij spaarzaam, betreft het een tweeledig product. ‘Balmoral Castle Pottery’, zoals het officieel heette, past in het streven van de Zuid-Holland om na de crisisperiode een wat breder assortiment op de markt te brengen. Blijkbaar vond men zich te afhankelijk (geworden) van het sier- en gebruiksaardewerk (vnl. serviesgoed) tot dan toe en wilde men een bredere keuze voor de consument. Er kwamen (we hebben het hier over de periode 1935-40) enkele nieuwe serviezen in het assortiment, nl. ‘Oxford’ en ‘Cambridge’, behoorlijk klassieke Engelse serviezen, nogal afwijkend van de moderne serviezen van vooral Leen Muller.

‘Balmoral’ is er als veldspaat-aardewerk en dan als vuurvaste schaaltjes en dergelijke. Ik kende het servies ‘Balmoral’ niet, maar het heeft wel dezelfde ingegoten bladermotieven als het veldspaat-aardewerk, dus ga ik ervan uit dat het om hetzelfde gietproces gaat. [...] Ik weet niet wie
Hans Vogels' antwoord op het bericht van Jaap de Groot geeft ons veel nieuwe informatie. Maar het helpt ons niet bij onze poging 'de weeskinderen van de PZH' hun geestelijke ouders terug te geven. Dachten we aan Jan Schonk of Leen Muller, nu is er zelfs een nieuwe naam gevallen: Etha Lempke. Bovendien noemt Vogels twee nieuwe verweesde serviezen: Oxford en Cambridge.
We zoeken verder en ieder die ons daarbij kan helpen is welkom.
Muller-logo
Plazuid: theeservies met bladdecoratie,
(jaren Dertig) foto: Jaap de Groot.


bij de Zuid-Holland verantwoordelijk is geweest voor het ontwerp van ‘Balmoral’. Etha Lempke was verantwoordelijk voor de jeneverkruikjes van de Fa. Hulstkamp, deze waren ook voorzien van een ingegoten reliëf, mogelijk heeft zij ook iets met ‘Balmoral’ te maken. Maar dit is pure speculatie van mijn kant.
Schonk

In de vorige editie toonden wij een bericht van Jaap de Groot uit Linne:
Op Serviezendomein.nl trof ik een Plazuid theeservies aan van Jan Schonk dat naar mijn mening gelijkenis vertoont met een ontbijtservies dat ik bezit. Mijn servies heet 'Balmoral Castle Pottery' en is ondanks de Engelse naam en voorkomen ook een servies dat door Plateelbakkerij Zuid Holland is vervaardigd circa 1935-1940.

Het serviesje van Jaap lijkt natuurlijk van dezelfde ontwerper te komen. We vroegen aan Hans Vogels, conservator van Museum Gouda, of hij er meer over kon vertellen. Hans Vogels schreef ons het volgende:

Weeskinderen van de Plateelbakkerij Zuid-Holland

Pagina 2

 

laatste editie

serviezendomein.nl

archief

register

overzicht serviezen

tijdbalk

home