Marijke
Zoals beloofd, een paar regeltjes als commentaar op jouw interessante workshop.
Eigenlijk alleen maar positief commentaar:
[...] De uitnodiging om aan tafel te komen zitten was sympathiek en wekte de nieuwsgierigheid.
Misschien had je hier iets van een programmaatje kunnen schetsen: eerst dit: (uitleg) , dan dat
(theedrinken) dan verder met het verhaal en tenslotte ..de workshop?
De boeken die je liet zien waren prachtig en illustratief, ook weer niet teveel boeken!
De anecdotes die je vertelde over hoe je aan je serviezen kwam, maakte je lezing levendig en empathisch.
Zo af en toe opstaan om naar een andere ruimte te gaan was goed voor de afwisseling en de contacten met de andere gasten.
Het laatste gedeelte en de eigenlijke workshop was erg leuk, geanimeerd en leerzaam.
Kortom.. een geslaagde middag [...]
Hetty Bloemendal (Wempe & Wempe in Den Haag)
Wat een heerlijke en leerzame avond !! Zoveel info over de belangrijkste Nederlandse ontwerpers! Dank!!! Ik heb zo genoten afgelopen vrijdag en ik moet er nog steeds aan denken. Nu is dat bij mij niet zo verwonderlijk. Wat ben ik toch gek van serviezen, ik kan daar geen verklaring voor geven. Het is onder meer de schoonheid maar ook dat het gebruiksartikelen waren, dat laatste ontroert mij vaak.
José
22 April met een groepje van 5 personen naar jouw workshop geweest.
Deze dames wisten niets over serviezen maar ze vonden het allemaal een bijzondere middag.
Heel erg leuk zoals jij over je verzameling vertelt.
We hebben ons geen minuut verveeld en de tijd vloog voorbij.
Wij willen je heel hartelijk bedanken voor je gastvrijheid en je interessante verhaal.
Bebby
Graag wil ik je bedanken voor de mooie, informatieve workshop die je ons
gistermiddag gegeven hebt over Nederlandse serviezen vanaf eind 19e eeuw tot nu. Het was ook zo speciaal omdat je ons zoveel van je collectie kon laten zien, alles prachtig uitgestald [...], een lust voor het oog en zeer educatief!
Een van de eerste zelfstandig werkende designers die speciaal door een fabriek werd ingehuurd om serviesgoed te ontwerpen was Jan Hessel de Groot. Hij tekende onderstaande theesetje in opdracht van Eskaf begin jaren twintig.
Marja:
Net als jij kijk ik positief terug op de Workshop. Ik heb er de afgelopen dagen nog veel aan gedacht. Het was veel informatie in twee uur maar daar kwam ik voor dus dat hoort er dan bij. Ik vond de 'test' als afsluiting leuk gevonden en ook weer leerzaam en het smaakte daardoor naar meer.
Ik had het prettig gevonden als ik nog iets als naslag op papier mee had gekregen. Een korte samenvatting op een A4tje met de belangrijkste servieskenmerken en invloeden in opvolgende periodes. [...] al met al, informatief, leerzaam en ook leuk om die prachtige serviezen live te kunnen bewonderen.
Bij een volgende editie ben ik graag weer van de partij.
Willem van Landeghem (ontwerper/keramist)
Ik vond het erg leuk om je verhaal te horen met zoveel mooie voorbeelden bij de hand. Ik moest me erg inhouden om niet alles aan te pakken, te voelen en de onderkanten te inspecteren. Het was de reis vanuit Groningen zeker waard.
Na het bezoek gingen er direct weer allerlei radertjes bij me werken en ik werd weer helemaal enthousiast voor het ontwerpen van een ontbijtservies. Dus wie weet....
De volgende dag heb ik ook het hele serviezendomein eens even doorgespit. Veel leuke artikelen en achtergronden. Het lijkt me leuk als we ook nog wat meer over hedendaags gaan lezen. [...]
Hoe kan je het vijfjarig bestaan van een informatief webmagazine over design en servies beter vieren dan met workshops over ... design en servies? In een bijeenkomst van twee uur nemen we de workshoppers mee langs de opvallendste stromingen in het design en de kunst vanaf 1880. We zien hoe nieuwe bewegingen ontstaan en vervolgens weer uit de mode raken omdat de artistieke voorhoede al weer een andere richting is ingeslagen. Al deze artistieke ontwikkelingen hebben hun sporen nagelaten op het Nederlandse serviesgoed. Met elkaar bekijken we de mooiste en opvallendste serviezen en brengen de belangrijkste vormkenmerken in kaart. In het laatste deel van de bijeenkomst zetten de cursisten het geleerde om in de praktijk door een serie serviesgoed in de juiste chronologische volgorde te zetten. Dat blijkt nog heel lastig, maar ook erg leuk.
Na afloop van de eerste workshops vroegen wij de cursisten een reactie te geven.
Hieronder staan ze:
Het verhaal van design op tafel,
Reacties op de workshops