Zaalberg:
eetservies 'Knop'
Herman Zaalberg jr. (1979)



Jaren Tachtig

Het fabriekspand van de firma is er slecht aan toe. Achter de toonzaal wordt daarom een kleinere en modernere werkplaats gebouwd, met een efficiënte oven. De nieuwe omgeving brengt het werkplezier in de afgeslankte onderneming weer terug. Er wordt hard en kwaliteitsgericht gewerkt. Dat kan helaas niet voorkomen dat vraag blijft afnemen. De tijd van de kunstnijverheidswinkels is voorbij en de bloemisten worden overvoerd met goedkoop aardewerk uit het buitenland. Zaalberg heeft het nakijken. Het bedrijf moet nog verder inkrimpen, daar kan een bescheiden groei van de buitenlandse belangstelling niks aan veranderen.



btn vooruit
naar Zaalberg pagina 7
btn home
achteruit
Tastoe

 

Knop

De verkoop naar de Verenigde Staten komt stil te liggen als de waarde van de dollar halveert en de invoerrechten 60% bedragen. Zaalbergs product wordt daardoor veel te duur. Ook in Nederland is deze oliecrisis voelbaar. Men is voorzichtig, winkels sluiten. De orderportefeuille krimpt en dat doet de sfeer in het bedrijf geen goed. Gijb stapt in 1979 op en begint een eigen atelier in Leerdam. Ook vier andere medewerkers houden het voor gezien en nog eens twee gaan er met pensioen.

Het werk gaat onvermindert door. Herman ontwerpt in 1979 eet-, thee- en koffieservies Knop. Het hoge kopje met het lage oortje is een succes, ook de bolle lage kop-en-schotel wordt goed verkocht, maar de tijd van de eetserviezen lijkt voorbij. De jonge mensen kopen wel borden en soepkommen, maar geen dekschalen.  De tafelcultuur verandert, men eet in de open keuken.

Hoe fraai de vormgeving ook mag zijn en hoe aantrekkelijk de glazuur, de tijd van het robuuste handgemaakte aardewerk raakt ten einde. De smaak van het grote publiek is aan het veranderen. Hip en alternatief raken uit. Het witte, klassiek verfijnde porselein van firma's als Rosenthal en Hutschenreuther en het traditionele 'earthenware' van Wedgwood, veroveren de markt.


Kommee

Het laatste servies dat wordt ontwikkeld is Kommee van Herman jr. Dit servies bestaat uit kommen en borden. Deksels zijn er niet. Het glazuur van alle onderdelen is telkens een beetje anders van kleur wat het geheel een vrolijke uitstraling geeft.

Zaalberg-Knop



Zaalberg:
Eetservies 'Ovenrand'
Herman Zaalberg jr.
foto met dank aan Herman Zaalberg jr.


Rondom

Gijb ontwerpt in 1976 het uitgebreide eet-, thee- en koffieservies Rondom dat wordt uitgebracht in een roomwitte glazuur met spikkels.

Zaalberg-Rondom

 


Ovenrand
Hier wordt de inhoud voor id "blokje14" weergegeven
Hier wordt de inhoud voor id "blokje13" weergegeven









koekjes

Zaalberg:
servies 'Rondom'
Gijb Zaalberg (1976)







Zaalberg-hollebol

Thee- en koffieservies Hollebol

Het sortiment serviesgoed wordt stevig aangevuld in de jaren Zeventig. Van Hermans hand is er onder andere een thee- en koffieservies (1972) passend bij het eetservies Hollebol. In een brochure komen we het tegen in een donkerblauwe uitvoering tussen de theepot MR (ook wel Troost of Ringeling genaamd) en rechtsachter staat de theepot Bol waarvan we geen verdere informatie hebben kunnen vinden. Andere serviezen die in deze jaren verschijnen zijn Komeet, Kastan en Lima.

Potterij Zaalberg, pagina 6

de jaren Zeventig en Tachtig

laatste editie

serviezendomein.nl

archief

register

overzicht serviezen

tijdbalk

home


 

Hier wordt de inhoud voor id "wrapper" weergegeven