enthousiast
Hoe de relatie is begonnen dat is onduidelijk, maar zeker speelde het servies een rol dat Rozenburg aan Koningin Wilhelmina en Prins Hendrik schonk ter gelegenheid van hun huwelijk op 7 februari 1901. Het betrof een jugendstil theeservies van eierporselein. Ze kregen het overigens niet op hun trouwdag maar enkele weken later. Rozenburg wilde het koninklijke serviesgoed eerst in het eigen 'depot' aan de Parkstraat tentoonstellen. Een redacteur van het Rotterdamsch nieuwsblad ging een kijkje nemen en was enthousiast:
verdwenen
Je zou denken, één theeserviesje volstaat. Hoe dan ook, Emma heeft er vast hoge ogen mee gegooid. Als we de pers mogen geloven dan besluit ze haar dochter nogmaals met eierschaalporselein te verrassen, nu voor de kerst. We lezen erover in onder meer de Arnhemsche Courant van 27 december 1901. Zo deze serviesjes al echt hebben bestaan dan lijken ze uit het zicht te zijn verdwenen.
fragiele pronkjuweeltjes
Emma lijkt echt een zwak voor de fragiele pronkjuweeltjes van Rozenburg te hebben gehad. Zelfs al voor Wilhelmina en Hendrik hun serviesje van de fabriek in ontvangst hadden genomen heeft Koningin-Moeder Emma ook voor haarzelf een ensemble besteld. Wél met een ander model en décor.
Een trouwe fan
‘Liefde voor het koningshuis loopt als een rode draad door de geschiedenis van de Haagse fabriek.’ lezen we in het boek Rozenburg, Plateel uit Haagse Kringen. Blijkbaar kwam de liefde van twee kanten want veel Rozenburg eierschaalporselein vond zijn weg naar de Oranjes. Vooral koningin Emma blijkt een trouwe fan te zijn geweest. Ze ondersteunde de onderneming en kocht er - zo lezen we in de kranten - menig kostbaar serviesje.
Pla
De Koninklijke Familie
van links naar rechts:
Koningin Moeder Emma,
Prinses Juliana,
Prins Hendrik,
Koningin Wilhelmina.
Foto: A. Ziegler
verwarrend
Heel verwarrend, vooral omdat er verder nergens iets over vinden, zijn de berichten in meerdere kranten dat koningin Wilhelmina in 1901 nog twee Rozenburg serviesjes van haar moeder kreeg. In onder meer het Nieuwsblad van het Noorden van 3 september staat geschreven:
'Het theeservies (theeblad, waarop pot, melkkan en suikerpot met 6 kopjes en schotels), dat door de Kon. porselein- en aardewerkfabriek ‘Rozenburg’ aan H.M. de Koningin en Prins Hendrik zal worden aangeboden, behoort tot ’t schoonste wat tot hiertoe op dat gebied en in ’t algemeen in de faience-industrie is voortgebracht. De vorm van ’t zeer lichte, dunne, doorzichtige porselein is smaakvol, de teekening van ’t met de hand bewerkte servies, onder het glazuur uitgevoerd, zeer artistiek. [...] Het is een recht smaakvol huldeblijk.'
uit: Rotterdamsch nieuwsblad, 22 februari 1901
Nederlandse serviezen op koninklijke tafels
eierschaalporselein van Rozenburg