Tournay-Contactblad
Sphinx-Het-Loo
Geachte Heer,

Mag het alvast een korte reactie zijn (uit mijn hoofd ophalend).

Het zoals wij noemden 'Servies van de Koningin' is bij velen intern een bekend item.

Het is ontworpen - en onder zijn leiding aangemaakt - door Guill Serpenti, bekende kunstenaar uit Maastricht.

Het is een handgeschilderde decoratie waardoor verschillen in uitvoering kunnen zijn ontstaan.

Het is model Tournay, bestaand model van voor de oorlog en na de oorlog opnieuw in productie genomen.


Ackermans



btn vooruit
lees verder, klik op pijl
btn home
achteruit
koninklijk-gezin
Tournay

Pierre Ackermans

Gelukkig bestaat er de Vereniging voor Maastrichts Aardewerk die zich op alle mogelijke manieren inzet voor het behoud van het Maastrichtse keramische erfgoed. Ook daar was het servies onbekend, maar ik kreeg het advies te informeren bij Pierre Ackermans, oud-medewerker van De Sphinx en Sphinx-Céramique en geroemd om zijn enorme feitenkennis. En inderdaad, Ackermans herkende het servies onmiddellijk. Hij schreef:


Koninklijke familie op Paleis Soestdijk,
1951,
foto: website Koninklijk Huis
fotograaf niet vermeld,
met dank aan het
Koninklijk Huis

het jonge gezin

De vorstin moet het servies al veel eerder hebben aangeschaft. Op de site van het Koninklijk Huis staat een foto uit 1951 van het hele jonge gezin. Ze drinken thee die volgens de traditie geschonken wordt door de vrouw des huizes. In haar hand houdt ze de Tournay theepot en op tafel staan de kopjes, bekers en schaaltjes van het servies.

Juliana reisde niet voor het servies naar Maastricht – zo wist Pierre Ackermans te vertellen – maar ze kocht het bij Philippona in Den Haag, een luxe winkel die nog altijd bestaat. Of er rechtstreeks contact is geweest tussen de koningin en de kunstenaar Guill Serpenti over de te schilderen decoraties is niet bekend.

 

theeservies van koningin Juliana

In de publicatie Aan tafel bij 7 koninginnen van Paleis Het Loo staat een foto van een theeservies van koningin Juliana dat afkomstig is van De Sphinx in Maastricht. Helaas wordt er verder geen informatie over het serviesgoed gegeven. Het museum noch de Koninklijke Verzamelingen konden er iets over vertellen en ook in de literatuur komt het servies niet ter sprake.



Koninklijk

Rest ons de vraag waarom er in het Contactblad van 1959 aandacht is voor een aankoop van de koningin die minstens 8 jaar eerder heeft plaatsgevonden. Het antwoord is er natuurlijk niet, maar er is wél een vermoeden. In hetzelfde Contactblad staan de feestelijkheden beschreven rond het 125-jarig bestaan van De Sphinx. Bij die gelegenheid werd wereldkundig gemaakt dat het Hare Majesteit had behaagd de fabriek het praedicaat 'Koninklijk' te verlenen. Het zou zo maar kunnen dat de directie wilde benadrukken dat er inderdaad een warme band met het koningshuis bestond. 'Het servies van de koningin' vormde het bewijs.

Pierre Ackermans tijdens inventarisatie van Maastrichts aardewerk


Servies 'Tournay' van De Sphinx, Maastricht,
foto uit:
'Aan tafel bij 7 koninginnen'.
Met dank aan
Museum Het Loo


Plus een afbeelding van servies Tournay uit een catalogus van De Sphinx uit 1954:

logo
W

Contactblad

Dat is informatie waar je wat aan hebt. Bovendien stuurde Ackermans foto’s van het servies mee, afkomstig uit het Contactblad (de nieuwsbrief voor de winkeliers) van Sphinx-Céramique 1959 nummer 1.


Nederlandse serviezen op koninklijke tafels

servies Tournay van De Sphinx


 




 

laatste editie

eerdere edities

alle onderwerpen

korte berichten

overzicht serviezen

serviezendomein.nl

een link naar

home