Modern-143
btn vooruit

btn home
achteruit
Beste beheerders van Serviezendomein,

Op uw mooie site zag ik een artikel over een nieuwe aanwinst van een Sphinx, “Modern” servies.
Wij hebben daar ook onderdelen van, in zeer goede staat. Het komt uit de familie, maar omdat we nog meer ander familieservies hebben gebruiken we dit nooit.


We kregen het van Suus om niet: een stapeltje borden, een grote kom én de ontbrekende soepterrine. Extra leuk: de originele soeplepel was er nog bij.
Natuurlijk vroegen wij Suus of zij iets van de geschiedenis van het servies te weten kon komen. Zij schreef ons daarop het volgende:

lepe
Modern-logo
Hoofd ener school

Wim, mijn man, wist te vertellen dat het servies afkomstig is uit de familie van zijn moeder, Willy Laan. Zij werd geboren in 1914 in Vroomshoop (Ov.). Vervolgens verhuisden ze naar Steenwijk, en uiteindelijk in 1926 naar Delft. In al deze plaatsen was haar vader “Hoofd ener School”, we zouden nu zeggen directeur van een basisschool. Ik kan me voorstellen dat ze in Delft dit servies hebben aangeschaft.
Willy , zij was de tweede dochter, trouwde met Henk Bijleveld, scheikundeleraar in Den Haag en Delft. Ze gingen wonen in Den Haag en kregen 4 zoons, waarvan Wim de jongste is. Wim kan zich herinneren dat dit servies altijd werd gebruikt als er gasten waren.
Modern-815

Sphinx 'Modern'

In Serviezendomein 2014 nr.4 beschreven we het prachtige Jugendstil servies 'Modern' (1905) van De Sphinx, met zijn typische Chris van der Hoef-decoraties. We namen het uitgebreide ensemble over van Mart die ons het nodige wist te vertellen over de herkomst ervan.

Vrijwel alles had de tijd doorstaan, behalve de soepterrine, die ontbrak. Het servies kom je zo weinig tegen dat we geen hoop hadden het ooit aan te kunnen vullen. Maar toen kwam er een email van Suus Bijleveld-Fokker:

De ontbrekende terrine

 

laatste editie

serviezendomein.nl

archief

register

overzicht serviezen

tijdbalk

home