Goedewaagen:
theeservies '525' (?), (1932)
ontwerper onbekend
foto courtesy Streekarchiefdienst Hollands Midden
Theeservies 525
Een servies dat je met stomheid slaat is ‘525’, zelfs als je het alleen kent van een oude foto. Het lijkt wel of de ontwerper een wijle in Russische avant-gardekringen heeft verkeerd. Ja, misschien een maandje met Malevich heeft opgetrokken. Een bijna volledig ronde theepot, met een rond handgreepje dat guitig omhoog steekt. Een dekselknopje opgebouwd uit geometrische vormpjes. Lees verder in Hoogtepunten van honderd jaar Nederlands servies deel 4.

Vindt u serviezendomein.nl de moeite waard en bent u bekend met Facebook? Dan vinden wij het leuk als u ons wilt 'liken'.

btn vooruit

om verder te lezen
klik op de pijl rechts
btn home

voor vorige edities
klik op de pijl links
btn achteruit

Wie herkent dit servies ?

Lotte uit Utrecht schreef ons:
Onlangs kochten we in een winkeltje dit wit porseleinen servies met gouden randje, onderop staat 'Geha'. Bij het zoeken op deze naam vind ik enkel het gelijknamige servies uit 1933 van De Sphinx Maastricht, maar dat ziet er heel anders uit.
Het zou leuk zijn als iemand ons kan helpen dit servies thuis te brengen (periode, fabrikant, etc.) Lees verder:

Ook kwam er een antwoord binnen op de vraag van Corry over de herkomst van haar theeservies. Irene wist meer. Lees verder:


Goedewaagen-fabriek
Lotte-servies
Goedewaagen-525
Royal Goedewaagen nu

De koe met de wereldkaart, de beroemde Holland vaas van Sander Alblas, de miniatuur monumentenpandjes, het zijn niet alleen begerenswaardige objecten, het zijn vooral ook perfecte relatiegeschenken. Goedewaagen is groot in het produceren van het ideale cadeau voor iedere minister, directeur of luchtvaartmaatschappij die extra indruk wil maken door iets aan te bieden dat blijvende indruk maakt.
Lees verder:
Wilt u foto's van uw aardewerk en porselein laten maken? Misschien denkt u erover uw collectie via een eigen website te presenteren? Wij kunnen dat voor u doen of u daarbij helpen. Voor informatie: info@serviezendomein.nl

Restauratie

Het persglazen theeservies van Hendrik Berlage en Piet Zwart is door verzamelaars veel gezocht. Buiten de musea kom je het nauwelijks tegen en als je al onderdelen vindt dan zijn ze zelden gaaf. Het persglas was zó kwetsbaar dat de serviesdelen vaak al beschadigd uit de fabriek kwamen. Het was bovendien slecht bestand tegen heet water en dat is toch echt een probleem voor een theeservies. De deksels van de thee- en suikerpot ontbreken vaak. Waarschijnlijk vielen die gemakkelijk van de pot af of ze sprongen door het hete water in stukken. Als je dan een lelijk gelijmd deksel hebt bij je theeservies dan ben je daar toch heel zuinig op. Wij kozen ervoor om hem te laten restaureren. Lees verder:

Hoef-amfoor
restauratie-voot
Holland-vaasKeramisch Museum Goedewaagen

Goedewaagen is een van de oudste Nederlandse bedrijven. Haar geschiedenis reikt terug tot aan het begin van de 17e eeuw. Bovendien draagt zij de genen in zich van vele aardewerkproducenten, die ooit floreerden, maar door uiteenlopende oorzaken het loodje hebben gelegd. De Distel, Plateelbakkerij Zuid-Holland, Flora – om er een paar te noemen - en sinds kort Urnencentrum Nederland, leven in Goedewaagen voort. Alleen daarom al is het onderzoeksgebied van het Keramisch Museum zoveel breder dan de afzonderlijke geschiedenis van Goedewaagen. Lees verder:Rondleiding door de fabriek

Het plan was om even snel door de fabriek te lopen. Op een vrijdagmiddag kan dat zonder risico het personeel te storen. Net als in de gemiddelde kantoortuin is hier zo vlak voor het weekend nauwelijks iemand te bekennen. Het museum dat we net verlieten maakte met zijn systeemplafonds en projectmeubilair een zakelijke indruk. Wanneer je dan door de klapdeuren de eerste fabriekshal binnenloopt overvalt je de poëzie van deze ruimte. Hoog, een beetje schemerig, overal grote ovens en hier en daar werkplekken met mallen, persen en halfproducten in biscuit.
Lees verder:
Koe

Plateelbakkerij Zuid-Holland, Gouda:
amfoor, M5262,
ontwerp Chris van der Hoef, 1904,
h. 41,5 cm, bruikleen coll. Jan H. Branolte.
Foto courtesy Keramisch Museum Goedewaagen

Hier wordt de inhoud voor id "blok9" weergegeven

Goedewaagen:
o.a. theeservies 1178
Lambertus de Boer
circa 1939
sier- en gebruiksgoederen van plateel

De jaren na de Eerste Wereldoorlog staat de Nederlandse aardewerkindustrie er niet best voor. De firma Goedewaagen doet het relatief goed dankzij de onverminderde vraag naar Goudse pijpen. Maar de markt voor gebruiksgoed van grof aardewerk is tanende en dwingt de producent zich te bezinnen op nieuwe strategieën. Ook Plateelbakkerij Zuid-Holland, een van de concurrenten, weet het hoofd boven water te houden en wel met de productie van sier- en gebruiksgoederen van plateel. Graag snoept Goedewaagen van dit succes een graantje mee. De stap is voor haar niet eens zo groot. Dankzij de lange ervaring in het fabriceren van pijpen is de firma goed bekend met het procedé van gietaardewerk. Binnen enkele jaren zal het fijnaardewerk de hoofdmoot van de productie gaan uitmaken. Lees verder over de geschiedenis van de Koninklijke Goedewaagen.
L
Goedewaagen0016

serviezendomein 2013 nr. 6

Royal Goedewaagen-special

  

laatste editie

serviezendomein.nl

archief

register

overzicht serviezen

tijdbalk

ontwerpers

producenten

kent u dit servies?

serviesverhalen

collectie

wij zoeken

een link naar

reacties

home