Ontwerp inrichting vitrine
Tenslotte wordt de indeling van de vitrine besproken. Waar komen de 3 complete tafels en waar de 18 andere combinaties ? Hoeveel ruimte is er voor elk individueel set beschikbaar?
Andere bruikleengevers
Ter aanvulling wordt aan het Purmerends Museum een prachtig set van Chris van der Hoef aangevraagd en het Nationaal Glasmuseum Leerdam krijgt het verzoek onderdelen van het kanariegele persglazen servies van Hendrik Berlage en Piet Zwart uit te lenen. Beide musea stemmen toe. De firma Koninklijke Tichelaar te Makkum stelt serviesgoed van het 'B-set' van Hella Jongerius uit 1999 ter beschikking.
Servies '2001 - 2002' van Margit Seland en een prototype van 'Paper Porcelain' van Scholten & Baijings (2009) behoren tot de collectie van het Textielmuseum.
Nieuwe ronde...
Direct na de zomervakantie komt het team van 'Timetables' weer bijeen. Waar voor de zomer geen 'matching' combinaties gevonden waren, doen Caroline en Wim over en weer nieuwe voorstellen: andere serviezen en/of andere tafellakens. Prachtige combinaties worden gevonden. De rest, hoe jammer ook, kan niet meedoen.
Nederlands design
De collectie van het Textielmuseum is bijna zonder grenzen. De verzameling van serviezendomein is bescheiden, maar sluit door haar opzet 'serviesgoed vanaf 1900 met een vernieuwende vormgeving' goed aan bij het thema van de expositie. De serviezen en tafellakens voor 'Timetables' worden niet geselecteerd op basis van hun schoonheid, zeldzaamheid of waarde, maar op basis van de ontwikkelingen die ze markeren in het Nederlands design.
Aanvullen
Lang niet alle belangrijke ontwerpers en zelfs niet alle stromingen in de serviesvormgeving zijn vertegenwoordigd in de verzameling serviezendomein.nl . Sommige ontwikkelingen mogen echter op de tentoonstelling niet ontbreken. In de maanden naar de expositie toe zijn tientallen beurzen, markten en veilingen afgezocht om zoveel mogelijk ontbrekend serviesgoed te achterhalen. Het servies 'Edam' van Fris is net op tijd gevonden evenals de 'Athene' van Goedewaagen.
Combineren
Voor de zomer komen Caroline en Wim weer samen. Ze tonen wat ze bijeen hebben gebracht. Wim brengt van alle potentiële serviezen foto's en een kopje, kannetje of bordje mee en samen houden ze deze bij de voorgeselecteerde damasten. Een aantal combinaties is succesvol. Maar, meer dan eens moet een dierbaar serviesje of damast weer worden ingepakt omdat er niks bij past. Ook al corresponderen ze qua stijl en periode, de combinatie kan door bijvoorbeeld de kleur toch fout zijn.
In het voorjaar van 2011 ontmoeten Caroline Boot, conservator van het Textielmuseum, en Wim Trompert, oprichter van serviezendomein.nl, elkaar in Tilburg. Het idee om damast en serviesgoed voor een expositie te combineren, brengt de twee samen. Al snel is het initiatief voor een gemeenschappelijke tentoonstelling genomen. Caroline en Wim gaan binnen hun collecties op zoek naar vernieuwend linnen en serviesgoed dat de ontwikkeling van de Nederlandse 'gedekte tafel' kan illustreren. Tien combinaties willen ze aanvankelijk bijeen brengen, globaal uit ieder decennium één. Het zijn er ruim twintig geworden. Veel periodes zijn niet in één servies te vangen. Tafels in hun tijd; vanuit die gedachte ontstaat de titel 'Timetables'.
Timetables
'the making of'
oktober 2011
pagina 2