Cor-Unum-276
Landsheer-amuse
Cor Unum:
'JVDV-P',
van Bas van Beek
Daniel-van-Dijckbtn vooruit
naar pagina 2
btn home
achteruit
Cor-Unum-a-musing-tale
Cor Unum:
Amuse-set
van Amandi van Loon


foto Sjors Driessen,
courtesy Cor Unum

's-Hertogenbosch

Tijdens de laatste Object Rotterdam verraste Cor Unum met veel nieuw serviesgoed. Gevestigde ontwerpers zowel als aanstormende talenten hadden de pottenbakkerij weten te vinden om daar hun nieuwe ideeën uit te werken en te laten produceren. Cor Unum directeur Lotte Landsheer was tijdens Object aanwezig en zat daar bepaald niet stil. Zijn veel andere exposanten schuchtere types die je nauwelijks aan kijken, zo niet Lotte. Bruisend van energie presenteerde ze het nieuwe Cor Unum aardewerk en nodigde de beursbezoekers uit voor een tijdelijke openstelling van de werkplaats in ‘s-Hertogenbosch met de belofte dat daar spannende ontwikkelingen gaande waren en veel moois te zien zou zijn. Bovendien waren daar de beste inzendingen voor de 5e Cor Unum wedstrijd voor jonge ontwerpers tentoongesteld. Op naar Den Bosch dus!

Cor0Unum-121

Met de hand

De eerste stap is het uitrollen van de klei tot een dunne lap. Daarna wordt hij met een soort spatel bijgewerkt. Daniel is wars van de gladheid van het gemiddelde fabrieksbordje en probeert een eigenheid van zijn aardewerk te bereiken door juist een associatie met boetseren op te roepen; alsof de borden met de hand zijn gekneed.
Om dit effect te bereiken laat hij huishoudfolie over de klei leggen alvorens deze met een uitvergrootte deegroller verder wordt uitgerold. Laat het plastic al te diepe plooien in ‘het deeg’ achter dan worden deze voorzichtig dichtgedrukt.

 

Ontwerpwedstrijd

De vleugel waarin Cor Unum huist grenst aan een soort van overdekte binnenplaats, een prima plek voor de presentatie van de 18 geselecteerde inzendingen voor de jaarlijkse ontwerpwedstrijd voor studenten kunst- en vormgeving. Dit jaar kreeg hij als thema 'Visions of Utopia, 100 jaar De Stijl' en als opdracht het ontwerpen van keramiek voor coctails en appetizers. Omdat  dit jaar honderd jaar De Stijl wordt gevierd werd gevraagd met het keramiek een eigen visie op deze kunststroming te geven.
A Musing Tale

De jury onder leiding van topkok Sergio Herman kende de eerste prijs toe aan Sjors Driessen. Deze vierdejaars student keramiek aan St. Lucas won de prijs met zijn A Musing Tale. Op het eerste gezicht zie je een feestelijk ei hangend in een glas. De bovenkant blijk een dekseltje te zijn waaronder een amuse op een schaaltje ligt. De onderkant van het ei vormt een bakje waaruit je een kleine delicatesse kan lepelen. Til je het ei van het glas af dan kan je je glas leegdrinken.

Daniël van Dijck

In de werkplaats is ontwerper Daniël van Dijck aanwezig. Cor Unum biedt stageplaatsen aan leerlingen van St. Lucas en bij wisseling van de wacht is het handig als Daniël zelf aan de nieuwe stagiaires komt uitleggen wat er van hen wordt verwacht. Het valt meteen op hoe arbeidsintensief de aardewerkproductie is. Zelfs voor het maken van een relatief eenvoudig product als een bordje zijn vele handelingen vereist die allemaal met aandacht moeten worden uitgevoerd. Een misbaksel is niet alleen zonde van de klei, maar ook van alle energie, letterlijk en figuurlijk.

logo
W
Winnaar Dutch Collector Award 2016

So what?

Cor Unum is gehuisvest in de oude De Gruyterfabriek gelegen op een industrieterrein in ’s-Hertogenbosch. Het belang van oud industriëel erfgoed wordt hier weer eens aangetoond. Het complex - vol met kleine en grote (creatieve) bedrijfjes - is een broedplaats voor nieuwe ontwikkelingen en daarom van belang voor onze toekomstige economie. De fabrieksgebouwen zijn flink, je kan veel kanten op. Gelukkig zit er op een centrale plek een portier die de weg wijst. Twee keer de hoek om en je blijkt hopeloos verdwaald. So what? De gebouwen zijn interessant én je hebt een excuus om overal nieuwsgierig naar binnen te staren.

Cor Unum 2017........................

 


 
 

laatste editie

eerdere edities

alle onderwerpen

overzicht serviezen

tijdbalk

wij zoeken

cursusprogramma

serviezendomein.nl

een link naar

home