Nieuwsblad
Lotte-Landsheer
Technische onvolkomenheden

Dat het voor Cor Unum niet altijd meevalt om aan de hoge eisen van de aangetrokken kunstenaars te voldoen begrijpen we uit het hiernaast afgebeelde artikeltje uit het Nieuwsblad van het Noorden van 1 april 1994.


Cor-Unum-Stedelijkbtn vooruit

btn home
achteruit
catalogie
Lotte Landsheer
foto: James Stokes,
courtesy Cor Unum


Catalogi Preview, design for Cor Unum Ceramics in Museum 't Kruithuis (1993)
Vuur en Vlam, het verhaal van
60 jaar Cor Unum (2013)
in Stedelijk Museum Den Bosch
foto: Peter Cox
courtesy Stedelijk Museum
Cor Unum:
Theepot,
Kiki van Eijk (2008)
foto: Peter Cox
courtesy S.M.

Preview

Internationaal gevierde ontwerpers als Ron Arad, Gijs Bakker, Jasper Morrison, Bruno Ninaber van Eyben en Benno Premsela nemen de uitnodiging graag aan om voor – of samen met – Cor Unum nieuw keramiek te ontwikkelen. Geert Lap krijgt de vraag een nieuwe reeks vazen te ontwerpen. In 1993 worden trots de eerste resultaten getoond in Museum het Kruithuis (nu Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch) in een speciale presentatie onder de titel Preview, design for Cor Unum Ceramics.

theepot-Lotte-Landsheer

Doorstart

Lotte en kompanen hebben de ondergang zien aankomen en zijn zich gaan bezinnen op een doorstart. Ze weten drie partijen aan zich te binden. Allereerst de gemeente die haar imago wil redden en wil voorkomen dat alle vakkennis van Cor Unum verloren gaat. Die kennis is met name van onschatbare waarde voor de keramiekleerlingen van het St. Lucascollege. Deze vakopleiding wordt dan ook de tweede partij die aanhaakt bij Cor Unum.

Ook de N.V. Bossche Investerings Maatschappij (BIM), eigenaar van het bedrijvencomplex, blijkt bereid de schouders onder de plannen te zetten en wordt de derde participerende partij. Om een nieuwe toekomst mogelijk te maken wordt Cor Unum omgevormd tot een stichting, Lotte wordt directeur.
In 2011/ 2012 maakt het bedrijf - in afgeslankte vorm - zijn doorstart. Het begin van een nieuwe ronde! Lees verder over het actuele Cor Unum:

Topmusea voor design en moderne kunst

Lotte studeert in 1989 af aan de TeHatex in Tilburg en in 1994 aan de fotovakschool in Apeldoorn. Ze komt in 1994 in de pottenbakkerij werken als werkleider voor de nieuwe afdeling productontwikkeling en is nauw betrokken bij het formuleren van de nieuwe opzet voor het bedrijf in 1993. Ze ontwerpt enkele ‘specials’ voor de exclusieve design collectie. Het nieuwe imago van Cor Unum weet vele nationale en internationale ontwerpers naar Den Bosch te lokken. Er komt een stroom van keramische toegepaste kunst op gang die tot ver over onze grenzen met lof wordt ontvangen. Topmusea voor design en moderne kunst nemen het op in hun collectie en bieden het in hun museumwinkels aan.

Voor dit artikel maakte ik onder meer dankbaar gebruik van:
Henny Bos: Sociale Werkvoorziening en Pottenbakkerij Cor Unum; in Pottenbakkerij Cor Unum 1953 - 1993, Preview, Gent 1993 en de informatie op de website van Cor Unum.

Keramiekstad

’s-Hertogenbosch roept zich in juli 2005 uit tot Keramiek Stad. Daar heeft het op dat moment ook alle reden toe. Behalve Cor Unum huist sinds 1991 het Europees Keramisch Werkcentrum in de stad, een atelier en kenniscentrum waar kunstenaars telkens voor een periode van 3 maanden beschut binnen de muren van het instituut kunnen experimenteren. Als derde pijler geldt de grote keramiekcollectie van het Stedelijk Museum.

Faillisement

In het Brabants Dagblad van 7 mei 2009 lezen we ‘Cor Unum failliet verklaard’. Het bedrijf heeft het faillisement zelf aangevraagd. De schuld aan de gemeente ’s-Hertogenbosch was zo hoog opgelopen dat er geen andere uitweg meer was. De pogingen het bedrijf commercieel te laten draaien hadden schipbreuk geleden. Het trotse imago van Den Bosch als Keramiekstad dreigt een flinke deuk op te lopen.

logo
W
Winnaar Dutch Collector Award 2016

Lotte Landsheer

Als er keramische paplepels bestaan, dan heeft Lotte daarmee haar liefde voor de keramiek ingegoten gekregen. De aardewerk passie van vader Zweitse leeft vurig in haar voort. Haar betrokkenheid ontleent ze ook aan haar moeder die zelfs nu op hoge leeftijd met regelmaat in de werkplaats van Cor Unum is te vinden. Zonder de bezieling en het doorzettingsvermogen van de Landsheren was Cor Unum al lang geleden ter ziele gegaan.

Cor Unum

Pagina 5


 
 

laatste editie

eerdere edities

alle onderwerpen

overzicht serviezen

tijdbalk

serviezendomein.nl