nieuwe aanwinst
Van lang niet alle serviezen die bij Plateelbakkerij Zuid-Holland zijn gemaakt is bekend wie de ontwerper was. In een eerder artikel hebben we ze samengebracht onder de naam Weeskinderen van de P.Z.H. Enkele weken terug kreeg Serviezendomein de mogelijkheid om het hierboven afgebeelde serviesje te verwerven.
Dat het van Plazuid afkomstig is, dat leidt geen twijfel; op de onderkant staat een van de stempels van deze fabriek.
De verwantschap van de objecten in de modellenboekjes met het theeserviesje is overduidelijk; we zien dezelfde organische vormen. Een opvallend terugkerend thema in de decoratie is het zich ontvouwende blaadje. We komen het tegen op de zijwanden en oren van het theeservies en ook bij het merendeel van de afgebeelde vazen. Het is nu natuurlijk heel aantrekkelijk om Fons Decker als de ontwerper van het theeservies aan te wijzen. Plateelspecialist Nico van Eijk heeft daar zijn bedenkingen bij.
De decoraties van Decker, zo stelt hij, liggen doorgaans in de klei verdiept, en bij het theeservies ligt de decoratie erop.
Daar hebben wij niet van terug. Op onze vraag aan Nico wie volgens hem dan de ontwerper geweest zou kunnen zijn? Antwoordde hij:
Misschien Jan Schonk, collega en goede vriend van Fons Decker, of anders Leen Muller.
Omdat het stempel van Leen Muller onderop ontbreekt houden we het (voorlopig) maar op 'toegewezen aan Jan Schonk'.
Pagina uit een modellenboek van Plateelbakkerij Zuid-Holland met ontwerpen van Fons Decker.
Plazuid: theeservies van ....?
Fons Decker
De vormgeving van het serviesje sluit aan bij een reeks plateel die Plateelbakkerij Zuid-Holland rond de jaren dertig in het assortiment had. Een aantal modellenboekjes van deze fabriek is bewaard gebleven en in een exemplaar van circa 1930 vinden we werk terug van de ontwerper Fons Decker.