P210P is afkomstig uit de koker van Henri van Lerven. De tuit en de handgreep zijn aangegoten. Ze hoefden niet afzonderlijk te worden gegoten en aangeplakt, wat een hoop werk scheelde.
Het servies werd enkel geleverd in crème. Wel was het desgewenst met of zonder een stippelrandje verkrijgbaar. 

btn vooruit
naar RAM pagina 9
btn home
achteruit
uitverkoop
Servies P

Een prijscourant uit 1934 toont aan dat de uitverkoop inderdaad alles van doen had met wijzigingen in de collectie. Allereerst was er flink gesnoeid in het aanbod van decoraties. Peertjes, bloemetjes en pruimen hadden het veld geruimd. Blijkbaar kostte het schilderwerk nog altijd te veel geld. De keuze was teruggebracht tot twee kleuren, beide in mat of glanzend glazuur. Gelijktijdig is de prijscourant het bewijs dat de fabriek inderdaad koos voor vernieuwing als strategie in de concurrentiestrijd. Er was veel nieuws op komst. Om te beginnen verscheen het nieuwe servies P.
een terugzien

Op de foto rechts komen we de broodschaal weer
tegen die we al eerder zagen bij het ontbijtservies voor H.
De melkkan en de bekers maakten al eerder deel uit van (onder andere?) B. (info uit prijscourant 1934)RAM: theeservies 'P'
foto uit prijscourant 1934
courtesy Gemeentemuseum Arnhem

Met dank aan
Dennis van den Hoek
Lerven-P
P189

Uitverkoop

In 1931 besloot Van Lerven de magazijnen uit te ruimen. Waarom precies is niet bekend, maar doorgaans is er een tweeledig doel mee gediend: een uitverkoop kan een dringende behoefte aan liquide middelen stillen (extra belangrijk als er investeringen in nieuwe modellen nodig zijn), plus het biedt de gelegenheid om incourant goed af te stoten en zo plaats te maken voor nieuw assortiment.

P-Neerincx
Ram-d


Ter vergelijking thee- en gebaksservies 'D'
Henri van Lerven, circa 1925
foto: courtesy Botterweg auctions Amsterdam.


Provinciale Geldersche Courant
van 19-8-1931
met dank aan
Dennis van den HoekRAM-logo
RAM: theeservies 'L'
Henri van Lerven
1929
foto en collectie Keramisch Museum Goedewaagen

 

 

RAM-L

Servies L

Landelijk van uitstraling, goedmoedig en rondborstig bol is theeservies L van Van Lerven dat in 1929 op de markt kwam. L werd geleverd in vrolijke kleurtjes al dan niet gecombineerd met landelijk aandoende bloemrankjes, peertjes of lampionbloemen. Het contrast met de andere serviezen van RAM is groot. Was L het resultaat van een zoektocht naar een nieuwe markt?
Het lijkt er in ieder geval op dat Van Lerven de modernistische stijl even aan Jansen van Galen had toevertrouwd en zelf andere richtingen aan het verkennen was.

 

Plateelbakkerij RAM

pagina 8


 
 

laatste editie

eerdere edities

alle onderwerpen

korte berichten

overzicht serviezen

tijdbalk

kent u dit servies?

wij zoeken

serviezendomein.nl

een link naar

home