Amstelhoek:
divers serviesgoed,
Chris van der Hoef
circa 1901
Voorheen-Amstelhoek
btn vooruit

btn home
achteruit
mijn eerste goeie succesje!

Wanneer zou precies de eerste wedstrijd voor toegepaste kunst zijn gehouden? En wanneer zal het eerste serviesgoed hebben meegedongen? Zeker is dat Amstelhoek in 1902 serviezen van Chris van der Hoef inzond voor de tentoonstelling van Moderne Decoratieve Kunst in Turijn en daarmee in de prijzen is gevallen. Dat was een opsteker van formaat voor de pas zesentwintigjarige ontwerper. Hij zei er zelf over:
Mijn gele servies ging naar Turijn, en er viel de Grand Prix op … dat was eigenlijk mijn eerste goeie succesje!
Hoef-Turijn
Chris-Hoef-Turijn
Voorheen Amstelhoek:
theeservies
Chris van der Hoef
circa 1901
particuliere collectie
Amstelhoek-bew

Voorheen Amstelhoek

Lang heeft het succes niet geduurd; Amstelhoek sloot in 1903 haar deuren. Er kwam een doorstart onder de naam van Voorheen Amstelhoek maar Van der Hoef was daar zelf niet bij betrokken. Voorheen Amstelhoek had helemaal geen ontwerpers nodig want ze maakten niks nieuws. Met de mallen van Amstelhoek bleven ze een deel van de collectie uitvoeren, maar of en zo ja in welke mate ze ook de winnende serviezen hebben voortgezet is onbekend. Een theeserviesje van Van der Hoef bleef in ieder geval wel leverbaar.

Amstelhoekserviezen

verfijnde urbaniteit

Wat de jury heeft bewogen het serviesgoed te honoreren, is helaas onbekend. Maar een redacteur van
het Algemeen Handelsblad getroostte zich de moeite naar Turijn af te reizen. Op 28 juni 1902 viel het volgende van zijn hand in de krant te lezen:

Amstelhoek [...] had hier, behalve de vele ons-al-familjare bakjes en vaasjes, een paar eetserviezen. Het eene is van een mosterdkleurige aarde, ingelegd met zwart en wint, wel mooi om te zien – maar om van te eten voor mij minder aanlokkelijk. Het andere was ongeveer in het roomwit van Wedgwood met eenvoudige lichtgroene versieringen. Een paar theekopjes, die hierbij pasten, leken mij zeer geslaagd, ook omdat zij voor onze verfijnde urbaniteit er niet te grof uitzagen.

laatste editie

serviezendomein.nl

archief

register

overzicht serviezen

tijdbalk

home