Mosa:
'Flat'
Edmund Bellefroid,
foto en collectie
MAG museum Ruurlo
Lim.Dagblad
btn vooruit

btn home
achteruit
mijn laatste bekroning

Voor vele ontwerpers betekent het winnen van een prestigieuze medaille de belofte voor een goede toekomst. Toen Edmond Bellefroid in 1954 de prestigieuze Medaille d’or du President de Senat d’Italy, Faenza kreeg voor Flat was voor hem deze belofte allang ingelost. Geen andere ontwerper - in ieder geval niet in Nederland - kon (én kan) op zo'n enorme en succesvolle reeks serviezen terugkijken. Bellefroid ontwierp er zo'n 50 in totaal waarvan er al meerdere een prijs in de wacht hadden gesleept. Maar de Gouden Medaille in Faenza was voor hem extra bijzonder; hij zag het als de kroon op zijn werk. Bellefroid:

Met die bekroning was ik heel blij. Faenza is het Mekka van de keramiek. ’t Zal mijn laatste bekroning zijn geweest, want nu zend ik niet meer in.
uit Limburgsch dagblad 15 februari 1969, p29.


Flat-Mag-1
Flat-Jaarbeurs
uit Limburgsch dagblad 15 februari 1969, p29.
met dank aan Dennis van den Hoek
Mosa-Flat-Faenza

Met dank aan het MAG museum in Ruurlo voor het beschikbaar stellen van de twee foto's van Flat met de blauwe decoratie.

www.hetmagmuseum.nl

Flat van Edmond Bellefroid

Het hardste gevecht

Met welke argumenten hij de prijs heeft gewonnen, dat is niet bekend, maar als er één ontwerper in Nederland is geweest die deze belangrijke medaille voor keramiek terecht heeft gewonnen, dan was het Bellefroid. Daarbij doel ik niet op de hoeveelheid serviezen die hij ontwierp, maar op zijn artistieke integriteit in combinatie met zijn doorzettingsvermogen.

[het is mijn taak als ontwerper om] ...publiek en fabrikanten proberen te interesseren voor eenvoudige en funktionele vormen, en goed materiaal. Het hardste gevecht gaat altijd tegen de verkoopleiders. Dat is de meest conservatieve trechter om doorheen te komen. Ik heb heel wat moeten knokken. Als ontwerper moet je natuurlijk rekening houden met de verkoopmogelijkheden, maar je mag jezelf er niet aan ophangen. Anders komt er nooit iets dat werkelijk nieuw is’.

uit Limburgsch dagblad 15 februari 1969, p29.

laatste editie

serviezendomein.nl

archief

register

overzicht serviezen

tijdbalk

home