Raku Yaki

In 1958 groeit de firma opnieuw uit haar vestje dankzij onder meer de groeiende vraag naar hun serviesgoed en de export naar New York. Voor een flinke som geld kunnen ze café anex boerderij Het Witte Huis overnemen. Hier openen zij hun nieuwe toonzaal Raku Yaki, vrij vertaald: met vreugde gebakken.

Zaalberg:
dekschaal 'Pieper'
Herman Zaalberg jr. (1962)
collectie Herman Zaalberg

Pieper

Het servies “Klei en Vuur” krijgt veel waardering, ook de halfmatte, gekleurde glazuren aan de buitenkant en de griesmeelkleurige glazuur aan de binnenkant is een succes.  In deze glazuren wil Herman een ander model ontwerpen, dat wordt Pieper.  Maar Klei en Vuur wordt veel beter verkocht dan Pieper, dus deze verdwijnt na een paar jaar.

btn vooruit
naar Zaalberg pagina 5
btn home
achteruit
Zaalberg-pieper

Welvaartsproblemen

De toenemende welvaart brengt onvoorziene problemen voor de potterij met zich mee. De werkweek wordt van overheidswege geleidelijk teruggeschroefd van 48 naar 40 uur en steeds minder mensen hebben zin in het harde pottenbakkersbestaan.

 


Klei en vuur

Het aardewerk van Zaalberg kan op steeds meer waardering rekenen. Zelfs het koningshuis laat zich niet onbetuigd. Tijdens een werkbezoek aan de Rijnstreek in 1958 neemt toenmalig koningin Juliana een kijkje in de potterij.

Het aardewerk van Zaalberg wordt ook door de kunstwereld ontdekt. Meijdert krijgt een solotentoonstelling aangeboden in het prestigieuze Stedelijk Museum te Amsterdam. Hij gebruikt de gelegenheid om een nieuw servies te presenteren: Klei en Vuur, ambachtelijk geproduceerd met gebruik van eiglansglazuur.



Kraagje

Succesvol is het thee- en koffieservies Klei en Vuur dat door Herman jr. is ontworpen. De originele uitvoering heeft aan de buitenkant een donkere glazuur en aan de binnenzijde het wittige: griesmeel. Zoals wel vaker gebeurt wordt een theepot ook wel met een andere kop en schotel gecombineerd: hier de theepot Klei en Vuur met de theekop en schotel Kraagje (1967) in de glazuur griesmeel.
Het hierbij behorende koffieservies wordt Paljas genoemd.
Vreugde
Zaalberg-Kraagje

Zaalberg:
Eet- en ontbijtservies 'Klei en vuur'
Meindert Zaalberg (1958)
foto uit brochure 1967

Elektrisch

Een van de vernieuwingen die Herman jr. invoert betreft de draaischijven. De houten schopschijven worden in 1956 geleidelijk aan vervangen door elektrisch aangedreven draaischijven, Herman heeft deze leren gebruiken in Höhr-Grenzhausen. Het werkt veel prettiger als je niet behoeft te stoppen om te schoppen.

 

Klei-en-vuur

 

Zaalberg:
koffieservies 'Vreugde'
Meindert Zaalberg
1958)
Klei-en-vuur-1958
Hier wordt de inhoud voor id "blokje14" weergegeven
Hier wordt de inhoud voor id "blokje13" weergegeven
Zaalberg:
Koffieservies 'MR' (mocca recht) met inhangfilter en klontenbakje. Dit servies werd ook met grotere kop en schotels en grotere koffiepot geleverd als 'Troost' (een bakkie troost=koffie).
ontwerp Meindert Zaalberg (1956)


koekjes






Zaalberg-Troost


In de jaren vijftig timmert Potterij Zaalberg flink aan de weg. Ze presenteren zich op de Jaarbeurs en geven demonstraties in den lande. Op bloemententoonstelling Flora introduceren ze producten van een nieuwe zwartbakkende klei. Ter contrast is de binnenkant bedekt met een lichte glazuur die ook kan worden aangebracht in speciaal daarvoor aangebrachte inkepingen.

Een andere innovatie van Meindert is een klein moccaserviesje, model 0102, dat met een inhangfiltertje en bijbehorend stampertje zich ideaal leent voor sterke koffie. Hij verschijnt in 1950. Op het gebied van de glazuren wordt er voortdurend geëxperimenteerd, met wisselend resultaat. De best geslaagde producten worden opzij gezet voor aankomende exposities in de kunstzalen.

Potterij Zaalberg, pagina 4

De jaren Vijftig

 

laatste editie

serviezendomein.nl

archief

register

overzicht serviezen

tijdbalk

home


 

Hier wordt de inhoud voor id "wrapper" weergegeven