Black Princess op tafellaken van Van der Mijll Dekker

Floris Meydam is vooral bekend van zijn glaswerk. Hij heeft daarnaast ook prachtig serviesgoed ontworpen. Van zijn prijswinnende 'Black Princess' is het ontbijtservies te zien en - omdat ze uitzonderlijk fraai zijn - enkele dekschalen. 'Black Princess' komt koninklijk over op een tafellaken van Kitty van der Mijll Dekker uit 1954.
Lees meer over 'Black Princess':

ATM_Caprice
btn vooruit
btn home
btn achteruit


De Sphinx:
'Caprice' (ca. 1931)
Edmond Bellefroid
op:
E.J.F. van Dissel & Zn.
'Mozaiek' (1934)
Chris Lebeau
foto:
Audax Textielmuseum Tilburg

Regina:
'Black Princess' (1956)
Floris Meydam
met tafelgoed van
E.F.J. van Dissel & Zn.
voor Provinciehuis Gelderland (1954)
Kitty van der Mijll Dekker
foto:
Audax Textielmuseum
Tilburg

De Sphinx - Design - Circle:
Suikerpotje
'Faenza' (1960)
Pierre Daems
te zien in Tilburg
suikerpot

Uitbarstingen van creativiteit
Uit ieder decennium zijn combinaties van vernieuwend serviesgoed en tafellinnen samengebracht. In twee periodes zijn de Nederlandse ceramiekproducenten zó creatief - de jaren dertig en globaal tussen '55 en '70 - dat uit deze periodes meerdere serviezen zijn samengebracht. En nog is slechts een fractie van de Nederlandse serviesvormgeving te zien. Veel belangrijke ontwerpers als Jansen van Galen, Nienhuis, Vet en Bakker en firma's als Zaalberg, Cor Unum en Arnhemse Fayence ontbreken.

Volledigheid is nooit de doelstelling geweest. Wel zou het fijn zijn als 'Timetables' het enthousiasme voor Nederlandse servies- en tafelgoed kan doen opflakkeren. Haal uw schatten uit de kast. Dek uw tafel als u uit Tilburg terug komt eens extra feestelijk.

In het Textielmuseum is overigens een winkel. Prachtig tafellinnen verkopen ze daar.

ATM_Noblesse


3 uitgebreid gedekte tafels

Drie 'timetables' worden uitgebreid gedekt: tafellaken, servetten en grote delen van een servies.
Maar liefst twee van de drie zijn gewijd aan Edmond Bellefroid. Niemand die zo zijn stempel op het Nederlands servies-design heeft gedrukt als hij. Van Bellefroid is het zeldzame dinerservies 'Caprice' tentoongesteld en het ontbijtservies van zijn 'Noblesse'. De derde tafel is voor het servies 'Black Princess' van ontwerper Floris Meydam.



Hier wordt de inhoud voor id "blokje20" weergegeven
Zeepaardjes met Noblesse

De naam van Edmond Bellefroid is verbonden met talrijke succesvolle serviezen uit de periode 1930-1960. Eerst ontwerpt hij voor De Sphinx, vanaf 1947 voor Mosa, beide in Maastricht. Bij Mosa kan hij met het fijnere porselein gaan werken. Zijn servies ‘Noblesse’ valt veelvuldig in de prijzen al is er ook kritiek op de weinig functionele vorm van de koffiepot.

In het Textielmuseum wordt het gecombineerd met 'Vissen en zeepaardjes’, het enige uitgevoerde damastontwerp van M.C. Escher.


montage van foto Audax Textielmuseum Tilburg
kom in poort
ATM_Black_princess

Timetables_logo
Hier wordt de inhoud voor id "blokje10" weergegeven
Hier wordt de inhoud voor id "blok9" weergegeven
Tafelgoed en servies '2001-2002'
Margit Seland
collectie A.T.M.
foto: Audax Textielmuseum Tilburg

Op naar Tilburg

Dozen vol serviesgoed uit het serviezendomein zijn voor de expositie Timetables verscheept naar het Audax Textielmuseum (19 november 2011- 4 november 2012). Naast dit serviesgoed zijn er in Tilburg bruiklenen te bewonderen uit Het Nationaal Glasmuseum Leerdam, Het Purmerends Museum, van de firma Koninklijke Tichelaar Makkum en uit de eigen collectie van het Textielmuseum. In totaal zijn er 21 serviezen op de 'Timetables' vertegenwoordigd.

ATM_Margit_Seland

Timetables

servies op reis

 




oktober 2011
pagina 3

 

laatste editie

serviezendomein.nl

eerdere edities

alle onderwerpen

overzicht serviezen

tijdbalk

kent u dit servies?

serviesverhalen

collectie

wij zoeken

een link naar

reacties

home

 

Hier wordt de inhoud voor id "wrapper" weergegeven