modeltekening dekschaal 'Modern'
van 'Het geheugen van Nederland'
Modern-154
Société Céramique
dinerservies 'Modern'
ontwerper onbekend
circa 1907
btn vooruit
btn home
achteruit
Société Céramique, circa 1907
reclameafbeelding voor 'Modern ovaal'

Asperges

En natuurlijk was Modern niet compleet zonder een aspergeschaal.
Lees verder over het ontbijt- en theeservies Modern ovaal

Otto Wagner: bureau voor Postsparkasse
Société Céramique:
2 koffiekopjes en
4 mokkakopjes
'Modern'
Modern-227

Modern-Hoek
Carree

Best nieuwsgierig

Al krijgen wij het Spaans benauwd bij het zien van zo'n omvangrijk servies, ooit heeft het vast nog meer onderdelen gekend. De kleine kopjes maakten waarschijnlijk deel uit van een compleet mokkaserviesje. Hoe het mokkapotje en het roomstel er hebben uitgezien? We weten het niet, maar zijn best nieuwsgierig.

Kasten van huizen

De twee groter formaat kopjes lijken overblijfsels van een koffieservies. Tenslotte duiden de zuurschaaltjes én de kleine bordjes op een ontbijtservies. Waarschijnlijk is er dan ook een theeserviesje geweest en misschien zelfs een melkset met kan en bekers. Het is op slag duidelijk waarom de hogere klassen uit de samenleving vroeger in enorme huizen woonden. Waar moest je anders al dat serviesgoed laten?


De grote ornamenten die in de neo-stijlen overheersten waren in zijn opvatting overbodige ballast. De grote ornamenten die in de neo-stijlen overheersten waren in zijn opvatting overbodige ballast.
Soc-Cer-Modern-Carree

Carreè

De naam van het servies leerden we van de reclamefoto, maar dat de decoratie weer een andere naam droeg, dat ontdekten we op Marktplaats. Bij een prachtige cakedoos van dit servies stond vermeld dat de decoratie Carreè was genaamd. We vroegen aan Kristy die de doos aanbood, hoe zij deze naam kende? Kristy wees ons op de website 'Decoraties Maastrichts aardewerk 1836-1969' van het Sociaal Historisch Centrum Limburg. Wij gingen op zoek, vonden de naam - inderdaad Carreè - en werden doorverwezen naar 'Het geheugen van Nederland'. Daar troffen we onverwacht ook een prachtige modeltekening aan van
de Modern dekschaal.

 

Modern-logo
Reclamefoto

We kenden Modern ovaal tot voor kort alleen van bovenstaande reclamefoto, opgeslagen in het archief 'Het geheugen van Nederland'. Of het servies in kleine oplage was gemaakt of misschien zelfs nooit op de markt was gebracht, dat kon niemand ons vertellen. Het was dan ook een verrassing toen een omvangrijk Modern ovaal opdook op een veilingsite. En zoals dat dan gaat, verschenen er kort na elkaar nog andere onderdelen zoals koffiekopjes en een schaal op voet.
Soc Cer Modern


De elips was bijzonder geliefd aan het begin van de vorige eeuw. Nederland moest weinig hebben van uitbundig design, maar deze voor de art nouveau zo typerende ronding deed het ook hier goed. Brood- en vleesschalen waren misschien van oudsher vaak ovaal, maar voor dekschalen was dit nieuw. Modern ovaal van Société Céramique is daarom een schoolvoorbeeld van een Nederlands art nouveauservies. We komen ook andere kenmerken van deze stijl tegen, zoals de gestyleerde blokjesdecoratie en de deksels die iets oversteken, als de daken van Japanse pagodes.

Société Céramique:
Modern ovaal

 

laatste editie

serviezendomein.nl

archief

register

overzicht serviezen

tijdbalk

ontwerpers

producenten

kent u dit servies?

wij zoeken

ruilen?

een link naar

reacties

home