Pierre Daems
Grote vormgevers schijnen net als de grote musici op jonge leeftijd te moeten beginnen. We zagen het bij Van der Hoef, Copier en Meydam. Ook Pierre Daems is pas zeven als hij op tekenles gaat. Hij komt in de leer bij Fons Olterdisse. Blijkbaar heeft de knaap talent en ontwikkelt hij zich voorbeeldig, want met nog maar net twaalf jaren mag hij al doorstromen naar het Stadstekeninstituut, de voorloper van de Middelbare Kunstnijverheidsschool. Ook hier staat tekenen als hoofdvak op het programma. Daarnaast leert hij werken met klei en krijgt les in beeldhouwen.A.D. Copier
Leerdam 1901 - Den Haag 1991
Zijn grafisch talent heeft Andries Copier van niemand vreemd. Vader Gijsbert was ontwerper van glaswerkdecoraties en daarbij hoofd van de etsafdeling van de Leerdammer Glasfabriek. Andries is pas dertien jaar als hij bij vader aan de slag gaat. De familie kan het geld goed gebruiken. Wanneer vader een jaar later wordt opgenomen in een tbc-kliniek neemt de kleine Andries de verantwoordelijkheid voor de afdeling op zich.
Copiers talent bleef niet onopgemerkt. Het pleit voor de theosofisch georiënterde en sociaal betrokken directeur van Glasfabriek Leerdam, Cochius, dat hij investeerde in dit talent. Andries mocht naar de Vakschool voor Typografie in Utrecht en
daarna naar de Academie voor Kunsten en Technische Wetenschappen in Rotterdam. Het heeft Cochius geen windeieren gelegd.
Rond 1923 ontwerpt Copier zijn eerste glasserviezen voor Leerdam. De fabriek legde zich in eerste instantie toe op goed glaswerk dat voor iedereen bereikbaar moest zijn. Daarnaast was er een lijn van unica en serica voor de meer kapitaalkrachtige consument. In beide categorieën wist Copier een enorme productie te genereren. (bron: 'Designers in Nederland' en 'Copier compleet')
Lees verder in onze A.D. Copier-special
Edmond Bellefroid
Maastricht 1893 - Maastricht 1971
Werkt van 1929 tot 1946 voor De Sphinx. Enorme productie: Er zijn tenminste 35 serviesontwerpen voor Sphinx van zijn
hand bekend en op een enkele uitzondering na is alles ook daadwerkelijk in productie genomen.
De vorm moest functioneel zijn en voor zichzelf kunnen spreken. Met decoraties had hij niet veel op. Het is dan ook een ironisch lot dat op de voorkant van de prachtige monografie over hem Bellefroid juist bezig is met het schilderen van een decoratie.
Na de Tweede Wereldoorlog kwam hij in dienst bij Mosa.
Ook hier ontwerpt hij spraakmakende serviezen waarvan de 'Noblesse' uit 1957 als het meest succesvolle wordt beschouwd.
Voor de 'special' van Serviezendomein.nl over Edmond Bellefroid:
klik hier
Hendrik Petrus Berlage
Amsterdam 1856 - Den Haag 1934
De Amsterdamse Koopmansbeurs, De Nederlanden van 1845 aan het Muntplein en bovenal zijn sublieme ontwerp voor het Haags Gemeentemuseum zijn de hoogtepunten uit het architectonische werk van Berlage. Maar hij kon nog veel meer. Van grootse projecten als een stadsplanning voor Den Haag tot en met talrijke ontwerpen voor meubels, ornamenten, lampen, behang, gordijnen en uiteraard ook voor serviesgoed. Helaas voor ons zijn Berlages serviezen niet in grote oplage geproduceerd en dan ook nog eens in kwetsbare materialen. Wat er rest is uiterst zeldzaam en onbetaalbaar. Een los dinerbord met een flinke chip eraf deed op de Art Deco-beurs februari 2011 nog altijd € 125,00. Lees over het gele persglazen ontbijtservies van Berlage & Zwart.
Jan van Breukelen
Jan van Breukelen is opgeleid tot ontwerper en modelleur in de werkplaats van Plateelbakkerij Zuid-Holland. In 1918 stapt hij over naar Goedewaagen.
In de ruim 40 jaren dat Van Breukelen bij deze aardewerkfabriek in dienst blijft creëert hij honderden ontwerpen en bepaalt zo lange tijd grootdeels het gezicht van het Goedewaagen gebruiksaardewerk. Lees verder: klik hier
Theo Colenbrander
Doesburg 1841 - Laag-Keppel 1930
Colenbrander wordt gezien als de eerste Nederlandse vormgever die brak met het gebruik van historische elementen. Hij introduceert een geheel nieuwe vormentaal gebaseerd op exotische en geometrische patronen en kleuren. In 1867 was hij betrokken bij de Wereldtentoonstelling in Parijs. waar landen van over de gehele wereld zich presenteerden met hun nationale architectuur. Het lijkt erop dat Colenbrander hier zijn inspiratie heeft opgedaan. De oosterse kleuren, de grillige motieven en de deksels als minaretten, het zou er allemaal mee zijn verklaard.
Lees meer over Theo Colenbrander en plateelbakkerij Rozenburg
Een bescheiden begin
Wie waren de ontwerpers achter al dat prachtige Nederlandse serviesgoed ?
Op deze pagina's vindt u een overzicht.... in aanbouw. Nog lang niet allen hebben hun plaats op deze pagina's ingenomen. Maar het begin is er. Soms is de informatie nog beperkt, soms wat uitvoeriger. Met de tijd zullen wij u steeds vaker verwijzen naar de 'special' die wij aan de betreffende kunstenaar hebben gewijd .
Ontwerpers pagina 1:
Bellefroid t/m Heesen