A.D. Copier (links) en glasblazer Leen van der Linden (rechts).

foto courtesy RCE / Nationaal Glasmuseum Leerdam

kunstacademie

Wanneer Andries zich verder wil ontwikkelen aan een kunstacademie, dan staat Cochius daar wederom welwillend tegenover. Andries volgt op kosten van de fabriek een vooropleiding bij Jac. Jongert en daarna van 1923 tot '24 de Academie voor Kunsten en Technische Wetenschappen in Rotterdam.

Bij elkaar moet het Cochius een flinke som hebben gekost. Het verraadt het inzicht van deze theosofisch georriënterde en sociaal betrokken directeur in zijn mensen. De investeringen in de jonge Copier hebben de firma geen windeieren gelegd.


10.000 ontwerpen

Minstens 10.000 ontwerpen heeft Copier achtergelaten, voornamelijk voor gebruiks- en sierglas. Uit zijn artistieke brein is een van de grootste collecties Nederlandse designobjecten ooit ontstaan.

Bewust of onbewust, vrijwel ieder Nederlands huishouden had een 'Copier' in zijn bezit. Zijn flessen, vazen en Gildeglazen, ze waren alom tegenwoordig. We merkten ze nauwelijks op, zo gewend waren we aan hun vormen. Terugkijkend vanuit de eenentwintigste eeuw zijn we verbaasd over hoe mooi Copier zelfs de meest alledaagse objecten wist te maken. Niet voor niets zijn ze tot geliefde verzamelobjecten geworden.
Lees over de serviezen van Copier: klik hier



foto links: onderdelen van Copiers glazen servies Neerlandia in het transparante depot van het Nationaal Glasmuseum

btn vooruit
btn home
btn achteruit
Neerlandia

reclametekenaar

In 1921, na opleiding en dienstplicht, keert Andries terug in de glasfabriek, nu als reclametekenaar op de gecombineerde verkoop- en ontwerpafdeling. Cochius zag al heel vroeg het belang in van marketing en reclame. Lang voordat het algemeen gebruikelijk wordt, lanceert de fabriek reclamecampagnes en verspreidt catalogi en circulaires.

 


Hier wordt de inhoud voor id "blokje35" weergegeven

unica en serica

Rond 1923 ontwerpt Copier zijn eerste glasserviezen voor Leerdam. De fabriek legt zich in eerste instantie toe op goed glaswerk dat voor iedereen bereikbaar moet zijn. Daarnaast is er een lijn van unica en serica voor de meer kapitaalkrachtige consument. In beide categorieën weet Copier een enorme productie te genereren.


Zo’n vijftig jaar lang is Andries Copier de artistiek verantwoordelijke voor de productie en de presentatie van Glasfabriek Leerdam. Als geen ander drukt hij zijn stempel op het Nederlandse glaswerk. Copier is het levende bewijs dat voor het bereiken van technische perfectie, eenvoud van vorm en doelmatigheid een goed geschoolde industrieel ontwerper een pré is . En dan hebben we het nog niet eens over de esthetische aantrekkelijkheid van de producten.



Eschenbach:
eierdopjes Larissa
(1955)
a.d. Copier
Copier_vaas_Jan
Larissa_eierdopjes

Investeren

Energie en doorzettingsvermogen zijn essentiële kwaliteiten voor een kunstenaar en blijkbaar beschikt Andries hier ruimschoots over. Naast zijn werk volgt hij in de avonduren een cursus tekenen en schilderen. De directeur van de Glasfabriek, P.M. Cochius, is blijkbaar onder de indruk. Hij besluit in de jongen te investeren. Andries mag naar de dagcursus aan de Vakschool voor Typografie in Utrecht. Bovendien volgt hij op zijn vrije zaterdag tekenlessen.

 

Copier:
werktekening voor
'Smeerwortel'
courtesy RCE / Nationaal Glasmuseum Leerdam

Werktekening
De Sphinx:
'Limburg' dekschaal
Edmond Bellefroid
ca. 1933
A.D. Copier:
vaas (serica)
Copier_eieren
Hier wordt de inhoud voor id "blokje10" weergegeven
Hier wordt de inhoud voor id "blok9" weergegeven
Copier_Glasmuseum
Overerfd talent

Zijn grafisch talent heeft Andries Copier van niemand vreemd. Vader Gijsbert was ontwerper van decoraties voor glaswerk en daarbij hoofd van de etsafdeling van de Leerdammer Glasfabriek. Andries is pas dertien jaar als hij bij vader aan de slag gaat. De familie kan het geld goed gebruiken. Wanneer vader een jaar later wordt opgenomen in een tbc-kliniek neemt de kleine Andries de verantwoordelijkheid van de afdeling op zich.

A.D. Copier:

 

 



 

 

 

 

 

 

 

laatste editie

serviezendomein.nl

archief

register

overzicht serviezen

tijdbalk

ontwerpers

producenten

kent u dit servies?

serviesverhalen

collectie

wij zoeken

een link naar

reacties

home

Hier wordt de inhoud voor id "wrapper" weergegeven