Opvanghuis

Rond de tafel beschrijven Marc en Janneke in welke erbarmelijke staat ze het huis ooit aangetroffen. Het was als opvanghuis voor drugsverslaafden gebruikt. ‘In de hal stond nog een automaat voor spuiten. Alle historische details waren weg.’
Ik kijk verbaasd om me heen en herken er niets van. Alles is perfect in stijl, alsof het nooit anders is geweest. .

Marc Knook en Janneke Knook-Pilger

btn vooruit
naar volgende pagina:
btn home
achteruit

 Aankomend kunsthandelaar


Na de renovatie liep Marc tegen een potje aan van de Haagse plateelbakkerij Rozenburg (1883 – 1917). Hij kocht het omdat het in hun huis zo goed tot zijn recht zou komen. Dat was zijn eerste Rozenburg-aankoop. Mooi, maar thuisgekomen bleek het een beetje klein. Op de schouw waarvoor het was bedoeld viel het weg.

Vrienden aan wie hij de aankoopprijs van 1100 gulden verklapte verklaarden hem voor gek. Marc wist wel beter. Er volgden meer aankopen en ook het handelen begon vorm te krijgen. Later zou hij het eerste potje weer verkopen, een daad waar hij nog altijd spijt van heeft.


Proportio-deur-2
interieur

 

Een wending

De aandacht waarmee ze het pand onderhanden namen had een bijzonder neveneffect. Tijdens de renovatie verdiepten Marc en Janneke zich grondig in de bouwstijl en ontwikkelden zo serieuze interesse in de Jugendstil. Ze wisten toen nog niet dat dit hun leven een wending zou geven.

Glas in lood

Marc: ‘De eerste Jugendstil-aankoop na het huis was een deurpartij met glas in lood afkomstig uit een Antwerps herenhuis. We liepen daar gejaagd door een winkelstraat. Het was sluitingstijd. Vanuit een ooghoek zag ik de deuren staan achterin een winkel van een glas-antiquair. Ze wilden eerst niet open doen, maar ik bleef morrelen. Uiteindelijk mochten we binnen. De deurpartij bleek perfect voor onze woning. In een opslagruimte vonden we nog een tweede exemplaar, voor de bovenverdieping. Er moest het nodige aan worden hersteld, maar dat hadden we er graag voor over.’

Janneke: ‘Voor de uitbreiding van het spoor is een rij huizen als het onze afgebroken. Jammer, maar ons gaf het de mogelijkheid om originele schouwen over te nemen en hier te plaatsen.’


Proportio-J-en-M

Eenmaal in de deuropening overvalt je de volle schoonheid van interieur en kunst en dwingt je halt te houden. Wat een fabelachtige collectie.
Marc Knook en Janneke Knook-Pilger staan er ontspannen bij, vriendelijk en enigszins terughoudend. Rustig en ongestoord laten ze me rondkijken. Even later klinkt zachtjes de vraag: ‘Wil je een kopje koffie?’

 

Proportio-logo
Glanzend eierporselein

Portaal en hal zijn stijlvol en lijken ongeschonden de afgelopen eeuw te hebben doorstaan. Even vermoed je dat in de salon een stokoude douairière op je wacht. Maar al voor je binnengaat glanst door het glas en lood van de salondeuren het eierporselein je tegemoet. De contouren van schilderijen ontwaar je, beelden en vitrines vol aangelicht plateel. Aha, dus toch een galerie.
Rozenburg theeservies
decor: Samuel Schellink
1908
foto: Proportia Divina
Prportio-D-deuren

Sweerts de Landasstraat nr. 2 is een mooi monumentaal huis, gebouwd in de Jugendstil, de stijl waar Arnhem zo rijk aan is. Dat binnen een belangrijke galerie is gehuistvest is niet direct te zien. Pas in de voortuin valt een logo op en een naambordje: Proportio Divina.
Er klinkt een bel, een klink schuift van een haak en de deur draait open.

Proportio Divina 


 

 

 

 

 

 

 

laatste editie

serviezendomein.nl

archief

register

overzicht serviezen

tijdbalk

ontwerpers

producenten

kent u dit servies?

wij zoeken

een link naar

reacties

home

Hier wordt de inhoud voor id "wrapper" weergegeven