Een bijkeuken nog geheel in art deco stijl
in de Villa Necchi Campiglio in Milaan.
Slopershamer
Direct na de val van de zogenaamde Republiek van Salò op 25 april 1945 werd de woning ingenomen door het Engelsen en vervolgens – eveneens voor korte tijd - door het Nederlands Consulaat. In 1946 konden de gezusters Necchi naar hun villa terug. Was het voorheen hun trots geweest, de fascisten en de oorlog hadden het huis bezoedeld. Een grote schoonmaak alleen volstond niet: een groot deel van het interieur moest op de schop. De slopershamer werd voortvarend gehanteerd en zo werd een stijlvol monument dat de oorlog had doorstaan alsnog toegetakeld.
Bombardementen
Om extra indruk te maken lieten de toekomstige bewoners rond hun huis een royaal park aanleggen compleet met verwarmd zwembad, garage en tennisbaan. In 1935 was de woning gereed en al snel wist Tout-Milaan de weg naar de Necchi’s te vinden. Het feest duurde tot de bombardementen van de Tweede Wereldoorlog de zusjes en hun ene echtgenoot uit Milaan verdreven. In 1943 werd de villa door de fascisten geconfisceerd.
Het is wonderlijk hoe de grote oorlogen van de twintigste eeuw scherpe koerswijzigingen in het design hebben ingeleid. Allereerst maakte de Eerste Wereldoorlog resoluut een einde aan de Jugendstil. De sierlijke florale lijnen waren besmet. Na alle verschrikkingen wilde niemand meer herinnerd worden aan een stijl die aan de oude orde gerelateerd kon worden. De nieuwe vormgeving werd soberder, gebaseerd op geometrische basisvormen. Zo ontstond de art deco die haar hoogtepunt beleefde in de jaren dertig .
Villa Necchi Campiglio,
bezoek aan een art deco-palazzo in Milaan