'de vervaardiging van dit servies getuigt van zulk een hoogstaande techniek, dat een dergelijke uitvoering wellicht door uitheemsche fabrieken is te evenaren, doch zeker niet te overtreffen is.'
Servies van Mosa voor prinses Beatrix en Claus
Voor het nationaal huwelijkgeschenk aan prinses Beatrix en Claus von Armsberg werd een speciaal comité samengesteld van vooraanstaande personen uit de toenmalige samenleving. De overheid, organisaties en particulieren organiseerden inzamelingen en ondanks dat de collectebus in Egmond werd gestolen, was de opbrengst enorm. Het geld werd gebruikt voor het persoonlijke geschenk - een speciaal ontworpen ensemble van glaswerk, servies en tafelzilver - én het paar kreeg een cheque van 1 miljoen gulden om naar eigen goeddunken te besteden.
Lees verder over het geschenk aan prinses Beatrix en Claus.
Een eerste koninklijk servies van De Sphinx
In oktober 1924 bezoekt Koningin-Moeder Emma Maastricht en laat zich rondleiden door de Sphinx fabrieken. De directie biedt haar bij deze gelegenheid een servies aan. Het waarom is onduidelijk, maar de kans is groot dat De Sphinx zich ermee probeert te profileren als producent van hoogwaardig serviesgoed. Emma lijkt daar geen problemen mee te hebben. Het servies mag zelfs worden tentoongesteld in de etalage van de firma C. Fortmann aan de Hoogstraat in Den Haag. Trots vertelt Fortmann aan een redacteur van Het Vaderland:
De redacteur van het artikel voegt daar zelf nog aan toe:
Of er nog iets van het servies bestaat heb ik niet kunnen achterhalen. Het is overigens goed mogelijk dat Emma er elders een goede bestemming voor heeft gevonden of het met een aardig briefje naar De Sphinx retour heeft gezonden.
waardering
Tussen het huwelijksgeschenk voor prinses Beatrix en Claus von Amsberg en het Blossom Panache dat koning Willem-Alexander en koningin Máxima onlangs kochten lijkt er geen Nederlands serviesgoed zijn weg naar het hof te hebben gevonden. Rond de jaren 60 gaat het snel bergafwaarts met de Nederlandse serviesindustrie. In 1965 sloot Plateelbakkerij Zuid-Holland en Sphinx-Céramique stopte in 1969 met gebruiksaardewerk en hotelporselein, om een paar voorbeelden te noemen.
De tijden zijn inmiddels weer veranderd. Nederland staat nu voorop op het gebied van productvormgeving. Dat hebben Willem-Alexander en Máxima gezien en met de aankoop van Blossom Panache hun waardering ervoor getoond.
Een tweede koninklijk servies van De Sphinx
In de publicatie Aan tafel bij 7 koninginnen van Paleis Het Loo staat een foto van een theeservies van koningin Juliana dat afkomstig is van De Sphinx in Maastricht. Helaas wordt er verder geen informatie over het serviesgoed gegeven. Het museum noch de Koninklijke Verzamelingen konden er iets over vertellen en ook in de literatuur komt het servies niet ter sprake. Maar gelukkig is er de Vereniging voor Maastrichts Aardewerk. Lees verder.
Een derde servies van de Sphinx, misschien....?
Nederlandse serviezen op koninklijke tafels
pagina 3