Het begin van een collectie

In de keukenkast van mijn ouders stond een oud roze serviesje. Het stond er al lang, maar niet zo lang dat wij als kind ervan hadden gegeten. Waarschijnlijk was het ooit als aandenken aan een overleden oudoom of -tante geadopteerd. Nu moest het huis van mijn ouders worden ontruimd en wat te doen met dat stapeltje zoetige bordjes, die gehavende botervloot of al die gebaksbordjes ? Naar de Kringloop was een verstandige optie, maar emotioneel liggen zaken soms verwarrend. Uiteindelijk sjouwde ik het hele stelletje mee naar huis, als aandenken... aan wie eigenlijk ?
Lees verder:

Hier wordt de inhoud voor id "blokje49" weergegeven
Hier wordt de inhoud voor id "blokje48" weergegeven

Floris Meydam

Er zit een opvallende regelmaat in: Andries Copier, Willem Heesen en ook Floris Meydam, ze komen alle drie al als tiener in dienst van Glasfabriek Leerdam en alle drie ontwikkelen ze zich tot vooraanstaand ontwerper. Meydam begint als jongste assistent op de reclameafdeling. Evenals Copier en Heesen werkt hij zich spoedig op. Hij bezoekt de avondschool van het Kunstindustrieel Onderwijs te Utrecht en volgt daarna in Leerdam een decoratiecursus aan de Glasschool . Blijkbaar wordt zijn talent onderkend want binnen enkele jaren staat Meydam hier zelf voor de klas. Lees verder:

btn vooruit
Om naar de volgende pagina te gaan, click op de pijl rechts
btn home
achteruit
Ningpo kan

'Black Princess'

Ontworpen in de 'fifties' door de beroemde glaskunstenaar Floris Meydam en nog altijd 'hip' is de tijdloze servies-reeks 'Princess'. De naam lijkt een knipoog naar opdrachtgever 'Regina' uit Gouda. Prinsessen zijn er in alle soorten en maten en zo geldt het ook voor dit servies dat in vele kleurstellingen is geproduceerd. De eerste variant van 'Black Princess' verscheen in 1956. Spoedig zou ze worden opgevolgd door de 'Lucky Princess', 'Golden Princess', 'Greeny Princess', 'Charming Princess',
'White Princess', 'Sunny Princess' en dan ook nog in de mengvorm: 'White Greeny Princess'. Kortom in de meest uiteenlopende kleurenstellingen.
lees verder

Regina:
'Black Princess'
ontw. Floris Meydam
1955- 1956
Black Princess

'Work in progress'

Opmerkelijk, een website vol halve verhalen en bijna lege pagina's. En toch is het precies volgens plan. Iedere editie van serviezendomein.nl brengt nieuwe en aanvullende informatie. Gaandeweg gaan de pagina's zich vullen en telkens verschijnen er weer bladzijdes met nieuwe onderwerpen.
U kunt alle bouwfases van serviezendomein.nl volgen. Als u zich aanmeldt krijgt u vanzelf een berichtje wanneer er een nieuwe editie op internet is verschenen. Uiteraard is dat gratis. Stuur uw naam en adres naar info@serviezendomein.nl onder vermelding van 'stuur mij bericht bij nieuwe editie'. Uw gegevens worden nergens anders voor gebruikt, niet doorgegeven aan derden en het schept geen verplichtingen. Afmelden kan door een email naar hetzelfde adres te sturen.

mokkapot

Onze doelstellingen

Allereerst willen wij een lezenswaardig digitaal magazine maken met als bindend thema: Nederlands servies. Wij kijken om ons heen en wat Nederland (en af en toe de wijde wereld) aan interessant serviesgoed voortbrengt en hééft voortgebracht brengen wij ter sprake. Om u te informeren worstelen wij door de omvangrijke literatuur en doen u verslag van de wetenswaardigheden die wij ontdekken. Uiteraard krijgt u daarbij de herkomst van onze informatie. Desgewenst kunt u zich aan de hand van de literatuurlijsten verder verdiepen in de onderwerpen.
Lees verder:

Ningpo bord
Johnson Bros:
'Ningpo'
ontwerper onbekend
ca 1924
Ning en Nor
Hier wordt de inhoud voor id "blokje14" weergegeven
Hier wordt de inhoud voor id "blokje13" weergegeven
Sociétè Céramique: 'Norwich', ca. 1934

Wie de ontwerper van 'Norwich' was, dat weten we niet meer. Maar hij is geïnspireerd geweest door boten en water; zoveel is zeker. Lees meer:
Fris-logo
Hier wordt de inhoud voor id "blok9" weergegeven
Norwich theeset

Een nieuw internet domein gewijd aan servies. Over vormgeving, ontwerpers, over fabrieken en ateliers. Een medium voor ieder met interesse in design. Met beschouwingen over de fraaie mokken voor dagelijks gebruik tot en met het porselein van museale waarde.
Een medium dat vertelt over de creativiteit en het vakmanschap van ontwerpers en ondernemers. Over hoe hun producten zijn ontwikkeld en hoe ze zijn vervaardigd. Waar vonden de vormgevers hun inspiratie en hoe werden hun ideeën door anderen weer overgenomen? Streefden de ontwerpers vooral esthetische doelen na of in eerste plaats practische doelen ? Hoe hielden zij zich staande in de commerciële organisaties?

serviezendomein.nl

een nieuw medium over servies !


 

1 maart
2011

 

 

 

 

 

 

 

laatste editie

serviezendomein.nl

archief

alle onderwerpen

overzicht serviezen

tijdbalk

serviesverhalen

collectie

wij zoeken

een link naar

reacties

home

Hier wordt de inhoud voor id "wrapper" weergegeven