Het aantal lezers van serviezendomein blijft gestaag stijgen. Volgens onze provider passeren we de 1500 'hits' en 130 unieke bezoekers per dag. U vindt het misschien weinig? Wij vinden het heel bijzonder dat dagelijks zoveel personen willen lezen over de vormgeving van serviesgoed. Toch, hoe meer lezers hoe meer pret. Daarom willen we onze edities ook in het Engels gaan uitbrengen. Nog voor het eind van het jaar hopen we de eerste pagina's klaar te hebben:
Dutch Art And Design Sites
De wintertijd is al weer aangebroken. Laten we er een feest van maken want lange avonden betekent tijd voor mooi gedekte tafels. Wij zijn op zoek naar uw foto's van (kerst-)tafels met klassiek, alternatief en/of bijzonder serviesgoed. Stuur ze naar
info@serviezendomein.nl voor onze volgende editie.
om verder te lezen
klik op de pijl rechts
Royal Goedewaagen
In de volgende editie van serviezendomein staat Royal Goedewaagen centraal. Aan de hand van haar belangrijkste serviesgoed nemen wij u mee door de geschiedenis van deze firma vanaf ongeveer 1930. Grote ontwerpers als Lambertus de Boer en Sweitze Landsheer weten Goedewaagen een geheel eigen gezicht te geven. Maar de gehele aardewerkindustrie geraakt vanaf de jaren '50 in zwaar weer. Goedewaagen weet als een van de weinige producenten van aardewerk te overleven. En hoe! Ook nu excelleren ze in keramiek met een hoge design-factor... In de volgende editie vertellen we verder.
Goedewaagen:
zout-, peper- en mosterdset
Zweitse Landsheer
1953
Serviezendomein gaat internationaal!
Goedewaagen:
delen van ontbijtservies 1178
Lambertus de Boer
(1939)
De fotoboeken van Marian
Meestal zijn ze een plaag, de fotoboeken die je creatieve medemens met hulp van bijvoorbeeld Apple of de Hema heeft samengesteld. Vakantiekiekjes van anderen zijn zelden boeiend; laat staan een boek vol plaatjes van een familie-uitje (de goede daargelaten).
Dan opeens krijg je een doe-het-zelf-boek in je handen waar je je ogenblikkelijk in verliest en die je meeneemt naar huis om verder te bestuderen. Het overkwam mij bij de fotoglossy's van Marian. Zij maakte reportages van haar serviescollectie. Briljant idee! Ik kan het iedereen aanbevelen. Haal uw schalen uit de kast en ga aan de slag. Groot voordeel is dat serviesgoed - normaal gesproken - stil blijft staan.
Koken met Karin
Wat heb je aan al die mooie schalen als je niet kan koken? Nu, dankzij Koken met Karin komt zelfs een keukenkluns tot grootse prestaties. 'Kleine moeite groot effect' is Karins adagium. Haar recepten zijn eenvoudig te bereiden, maar ogen - en vooral smaken - naar meer. Daarom zijn wij een grote fan van Karin. Al haar boeken staan op de plank en worden met regelmaat geraadpleegd. Het onvolprezen 'Handboek oven' is bij ons vaste keukenlectuur.
Al een paar jaar trekt Karin ten strijde tegen de zakjes- en pakjescultuur. Waarom koop je in de supermarkt een kant-en-klaargerecht dat je veel lekkerder en met weinig moeite zelf kunt maken? 30.000 exemplaren van haar 'Zónder pakjes & zakjes' gingen al over de toonbank. Onlangs verscheen deel 2!
Voor de dagelijkse inspiratie is er de website
www.kokenmetkarin.nl
en de echte kookenthousiasten onder ons kunnen op
koken.blogo.nl terecht.
Zuylenspiegel Utrecht
Serviezendomein vertelt over de vormgeving van vernieuwend Nederlands serviesgoed vanaf 1900. Dat wil niet zeggen dat wij niet stil worden van een prachtig gedekte tafel met klassiek Engels aardewerk. We kwamen er een tegen tijdens de Open Monumentendag in huize Zuylenspiegel in Utrecht. Mooi is ook dat de in authentieke stijl gerenoveerde kamers te huur zijn voor feestelijke momenten, inclusief het serviesgoed.
www.polmanshuis.nl
serviezendomein 2013 nr. 5
pagina 2