fijne feestdagen gewenst
en
een stijlvol 2017
St. Maarten Porcelein:
theeservies
Han Knaap, 1948
Eierdop en theeservies
Hoe een klein eierdopje een grote ontdekking kan zijn. Aanvankelijk leek het erop dat jugendstil servies Modern ovaal van Société Céramique nooit in productie was genomen. Geheel onverwacht dook er op Marktplaats een uitgebreid dinerservies op. De zuurschaaltjes die erbij zaten deden vermoeden dat er ook een ontbijtservies van was geweest, maar zeker was dat niet. En jawel plotseling stond er op dezelfde marktsite een bijbehorend eierdopje. Dus toch!
Het kon niet uitblijven, ook het theeserviesje van Modern Ovaal kwam tevoorschijn. Met zijn blauwe blokjes zag het er weliswaar heel anders uit, maar de vormgeving was overtuigend hetzelfde.
Lees meer over de nieuwe vondsten van Modern ovaal:
Société Céramique:
theeservies 'Modern'
décor S173,
circa 1907,
ontwerper onbekend.
De winnaars zijn....
Winnaars omringen zich graag met andere winnaars. De toekenning van de Dutch Collector Award 2016 bracht vreemde processen in mijn hoofd op gang. Ineens wilde ik weten wie de winnaars waren geweest in de wereld van het serviesgoed. Om zowel de zelfstandig werkende pottenbakkers als de fabrieken te verleiden om mooi en verantwoord serviesgoed te maken, zijn er toen en nu, nationaal en internationaal, vele wedstrijden uitgeschreven voor het 'beste' servies. Welke serviezen en welke makers zijn er sinds ongeveer 1900 in de prijzen gevallen? Wanneer en waar was dat en welke argumenten noemde de jury?
Een eerste inventarisatie maakte al meteen duidelijk dat het aantal wedstrijden groot was en de lijst van laureaten lang.
Veel te lang voor één artikel. Om die reden is besloten er een soort feuilleton van te maken of noem het
work in progress. Hart van de reeks is een overzicht van waaruit naar steeds meer individuele winnaars genavigeerd kan worden. Niks is nog compleet. Weet u aanvullingen? Stuur ze ons toe.
Lees verder over de winnende serviezen:
'Flat' van Edmond Bellefroid wint in1953
een Gouden Medaille in Faenza Italië. Foto en collectie: MAG museum Ruurlo.
W
Winnaar van de Dutch Collector Award 2016
Han Knaap
Han Knaap behoort tot de beste en meest vernieuwende vormgevers van vlak na de Tweede Wereldoorlog. Zijn talent werd al vroeg herkend door de artistieke voorhoede. Knaap won internationaal belangrijke prijzen met zijn vazen en serviezen en menig museum kocht zijn werk aan. Maar het commerciële succes bleef uit. Het grote publiek zag de schoonheid niet in van de sobere, gestyleerde vormgeving en de oosterse glazuren. Men miste glanzende randjes en fleurige decoraties. Boven alles vond de gemiddelde consument het kleinschalig geproduceerde porselein te duur. Lees verder over Han Knaap en zijn St. Maarten Porcelein.
Midwinter-editie 2016/2017
Han Knaap en St. Maarten Porcelein